Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakétapajzs: egyre feszültebb az orosz-amerikai viszony

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 4. 16:00

Moszkva döntést hozhat az Egyesült Államok és a NATO kelet-európai rakétavédelmi eszközei elleni megelőző csapásról, amennyiben Washington folytatja az Oroszország ellenkezését kiváltó rakétavédelmi pajzs kiépítését – figyelmeztetett május 3-án, csütörtökön Nyikolaj Makarov orosz vezérkari főnök.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök már tavaly jelezte, hogy Oroszország katonailag visszavág, ha nem sikerül megállapodást elérni az Egyesült Államokkal és a NATO-val a rakétavédelmi rendszerről.

Nyikolaj Makarov most egy moszkvai nemzetközi tanácskozáson, amelyen az Egyesült Államok és a NATO magas beosztású képviselői is jelen voltak, azt mondta, hogy „romboló erő megelőző alkalmazására vonatkozó döntés fog születni, ha tovább romlik a helyzet".

Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter ugyancsak csütörtökön azt mondta, hogy a kérdésről Moszkva és Washington által folytatott tárgyalások közel járnak ahhoz, hogy zsákutcába torkolljanak.

Moszkva elutasítja azt az amerikai érvet, hogy a Kelet- és Délkelet-Európába telepíteni szándékozott eszközöket az iráni rakéták ellen szánják. Attól tart, hogy a rendszer elég erős lesz ahhoz, hogy Oroszország nukleáris elrettentő képességét aláássa. Orosz részről ezért azt javasolták, hogy üzemeltessék a NATO-val közösen a rendszert, de az indítványt elutasították.

CímkékNATOrakéta