Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakétapajzs, radarbazis: nincs egyezség

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 7. 9:05

Továbbra is hatalmas belpolitikai viharokat kavar a Csehorszgába építendő amerikai radarbázis és a Lengyelországba tervezett rakéta-elhárító rendszer.

A cseh kormánypárti zöldek Országos Testülete felszólította parlamenti képviselőit, hogy ne szavazzák meg a Csehországban létesítendő amerikai radarbázis működtetéséről rendelkező, kormányközi egyezséget.

A dokumentumot az eddigi tervek szerint május elején írja alá a két ország külügyminisztere, majd pedig a prágai törvényhozásnak kellene ratifikálnia. Ehhez azonban a zöldek szavazatai nélkül nincs meg a szükséges szavazatok száma.

“Három feltételünk közül eddig csupán egy teljesült, éspedig az, hogy a támaszpont felépítését immár támogatja a NATO tanácsa. Ugyanakkor az illetékes uniós testület nem hagyott jóvá hasonló közös álláspontot, továbbá mindeddig az Egyesült Államok sem vállalt kötelezettséget arra, hogy a radarbázis az észak-atlanti szövetség védelmi rendszerének része lesz, s a közös parancsnokság alá tartozik majd" – érvelt a radarbázis ellen Matej Stropnicky, a cseh zöldek alelnöke.

Határozottan ellenzi a radarbázis felépítését a két baloldali cseh ellenzéki párt is. “Bennünket a politikai nyilatkozatok nem elégítenek ki. A csehországi radarbázist csak akkor támogatjuk, ha valóban a NATO-védelmi rendszerének része lesz, s ha az ügydöntő népszavazáson a polgárok többsége sem ellenzi" – nyilatkozta Bohuslav Sobotka, a szociáldemokraták alelnöke.
A legutóbbi felmérések szerint a felnőtt lakosság csaknem hetven százaléka ellenzi azt az amerikai katonai támaszpontot, amely Prágától mintegy kilencven kilométerre épülne fel 2011 végére.

Nincs egyezség a Lenygelországba telepítendő rakéta-elhárító rendszerrel kepacsolatban sem. A legfrisseb hír, hogy Lengyelország hajlandó tárgyalásokat kezdeni Moszkvával, hogy Oroszország kapjon valamiféle hozzáférést az amerikai rakétaelhárító-rendszerhez, ha azt lengyel területre telepítik.

“Lengyelország kész megvitatni Oroszországgal és az Egyesült Államokkal a rakétavédelmi pajzshoz való hozzáférés különféle lehetőségeit, ha azok egyes elemeit Lengyelországba telepítik" – mondta Witold Waszczykowski külügyminiszter-helyettes.

“Folyamatos orosz jelenlétről nem lehet szó, ilyen már volt a múltban, és nem ismétlődhet meg" – tette hozzá a politikus az amerikai és az orosz elnök megbeszéléseit kommentálva.