Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen: a NATO marad Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 11. 16:06

Maradnak Afganisztánban nemzetközi csapatok azt követően is, hogy az országban a helyi erők fokozatosan átveszik az ellenőrzést – jelentette ki Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára péntek délelőtt, a szövetség és az afganisztáni nemzetközi biztonsági erőben (ISAF) részt vevő országok védelmi minisztereinek brüsszeli informális találkozóján. A NATO továbbra is részt vesz majd az afgán erők kiképzésében, és szükség esetén támogatást is nyújt azoknak – mondta az ülést megnyitó beszédében.

Rasmussen megerősítette, hogy Ahmed Karzai afgán elnök tíz nap múlva bejelenti, mely tartományok és körzetek kerülnek elsőként afgán ellenőrzés alá.

Mint mondta, az afgán biztonsági erők már most vállvetve harcolnak az ISAF-csapatokkal számos műveletben, és nem egy esetben a résztvevők több mint felét adják.

A főtitkár hangoztatta, hogy a nemzetközi stratégia működik Afganisztánban, a lázadók számos fontos bázisát felszámolták.

A pénteki találkozóra meghívást kapott Rahim Vardak afgán védelmi miniszter is, aki egy interjúban már előző nap bejelentette, hogy a helyi hadsereg rövidesen hat afganisztáni körzetben veszi át a NATO vezette nemzetközi erőktől a felügyeletet.

Jelenleg mintegy 145 ezerre rúg a NATO és a szövetséges csapatok létszáma Afganisztánban. Kabul úgy tervezi, hogy hadseregének és rendőrségének létszáma még idén meghaladja a 300 ezer főt, és a következő években tovább bővül.