Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világbajnokok első kézből Gyönkön

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. március 11. 15:25

A Tolna megyei Gyönkön, a Tolnai Lajos Német Nemzetiségi és Kéttannyelvű Gimnáziumban rendezték meg a Világbajnokok első kézből című honvédelmi programot, melynek keretében az iskola tanulói a katonaéletbe nyerhettek betekintést dr. Isaszegi János nyugállományú mérnök vezérőrnagy, a HM Zrínyi Média Kft. könyvszerkesztőségének vezetője jóvoltából, illetve kipróbálhatták reflexeiket is Szilágyi Áron, a világ egyik legjobb férfi kardvívója segítségével.

A Világbajnokok első kézből programsorozat Gyönkön is a már bevált forgatókönyv szerint zajlott le. A moderátor Juhász Károly rövid bevezetőjét követően dr. Isaszegi János tábornok átadta az iskola igazgatójának, dr. Humné Szentesi Katalinnak a Honvédelmi Minisztérium és a HM Zrínyi Média Kft. ajándékát, a Nemzeti Zenei Jelképeink című CD-t, melyen többek között a Himnusz és a Szózat frissen rögzített, könnyebben énekelhető változatai hallhatók a Magyar Honvédség Központi Zenekara és a Honvéd Férfikar előadásában.

1595915457
Ezt követően először Szilágyi Áron lépett a színpadra, aki még alig huszonegy éves, de már a világ negyedik legjobb kardvívójaként tartják számon. A bajnok a sport és az elhivatottság fontosságáról beszélt a szép számban megjelent tanulóknak, hangsúlyozva, hogy megéri a sok lemondás és a feszített napirend mindazért a sikerért és élményért, amiben élsportolóként része van.

A beszélgetést követően Isaszegi János tartott előadást a diákoknak a Magyar Honvédségről, külön kiemelve annak missziós és katasztrófahelyzetekben tanúsított szerepvállalását.

„A honvédség ma is biztos, stabil munkahelyet és életpályát kínál", mutatott rá a tábornok, aki azt tanácsolta a fiataloknak, hogy még ha nem is tudják 15-16 évesen, pontosan mivel is szeretnének foglalkozni érettségi után, a nyelvtanulást akkor is vegyék komolyan, mert rengeteget számít az életben való boldogulás szempontjából.

1595915457
„Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet például rendszeresen keres érettségivel és nyelvtudással rendelkező fiatalokat különböző területekre", emelt ki egy konkrét példát Isaszegi vezérőrnagy.

Az előadásokat követően a diákok a gyakorlatban is kipróbálhatták magukat: míg az egyik csoport Szilágyi Áron segítségével különböző labdával végrehajtott feladatok által tesztelte, mennyire jók a reflexei, addig a többiek Isaszegi tábornokkal játszottak kérdezz-felelek játékot az elhangzottak alapján különböző apróbb ajándékokért.

Ezután – szintén ajándékokért cserébe – kapura is rúghattak a vezérőrnagynak az iskola udvarán. Az udvaron emellett a HM Zrínyi Média Kft. médiakamionja is ott várta a tanulókat, akik a repülőgép-szimulátorok segítségével kipróbálhatták magukat vadászpilótaként. Az iskola dísztermében a Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság standjánál különböző fegyvereket foghattak a kezükbe, egy másik asztalról pedig a Magyar Honvéd magazin számaiból és a HM Zrínyi Média Kft. által kiadott képes albumokból válogathattak.

„Egy mai diák, akinek az apukája már nem is feltétlenül volt katona, szinte semmit sem tud a honvédségről.", tudjuk meg a gimnázium igazgatójától.

„Az ehhez hasonló speciális rendezvényekkel lazább keretek között igyekszünk a gyerekeknek hasznos és élvezetes programokat szervezni: a bemutatók, mozgásos gyakorlatok közepette nem egy helyben ülnek negyven percen keresztül, hanem belekóstolnak valami másba is", fogalmaz dr. Humné Szentesi Katalin.

1595915458
„A fiúknál egyébként határozottan az a tapasztalat, hogy erősödik az érdeklődésük a honvédség, a rendőrség irányába, aminek a mai társadalmi környezetben sok oka lehet, de korábban nem volt jellemző. A rendőrségtől többször jöttek már hozzánk, a honvédségtől azonban még sosem, így aztán nagyon örültünk ennek a lehetőségnek." A Tolnai Lajos Gimnáziumban jelenleg még nem oktatnak katonai alapismereteket, de az igazgatónő érdeklődik a tantárgy bevezetése iránt.

„A tizenévesek fizikai állóképessége tekintetében az utóbbi években mindenképpen romlott a helyzet", mondja kérdésünkre Farkas Attila, az iskola testnevelő tanára. „Azon vagyunk, hogy mindez változzon, és munkára fogjuk a gyerekeket, így például félévente rendezünk nekik felmérő futást. De nincs könnyű dolgunk, mert sok minden elviszi őket egyéb irányba."

A tornatanár úgy véli: az ifjúság számára egyre fontosabb a komfortérzet, egyre távolabb áll tőlük az, hogy a távlati célok érdekében dolgozzanak.

„Ebben a társadalmi és a szülői háttér egyaránt szerepet játszik, hiszen a gyerekeket egyre inkább kiszolgálják, egyre inkább a kedvük szerint cselekedhetnek. A szabadidejüket így aztán pusztán szórakoztató céllal töltik el, nem pedig úgy, hogy az a távlati érdekeiket szolgálja. Az ehhez hasonló programok éppen ezért mindenképpen hasznosak, mert az a cél, amit tanárként megfogalmazhatunk a gyerekeknek, talán kissé túl általános: egy ilyen alkalommal ők is sokkal inkább láthatják, miért jó az, ha például odafigyelnek a fizikai állóképességükre."

A Világbajnokok első kézből programsorozat a tanév hátralévő részében is folytatódik majd az ország több oktatási intézményében.

(További képekért kattintson galériánkra!)

 Fotó: Dévényi Veronika