Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen: a NATO nem távozik, amíg nem végzett a dolgával

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 21. 15:29

A NATO csak akkor vonul ki Afganisztánból, ha elvégezte a dolgát és úgy ítéli meg, hogy szavatolt a térség biztonsága – hangoztatta szerdán Iszlámábádban Anders Fogh Rasmussen, a szervezet főtitkára. Rasmussen emellett méltatta Pakisztán regionális szerepét is.

Kedden Kabulban egy nemzetközi értekezleten Hamid Karzai afgán államfő eltökélt szándékának mondta, hogy 2014-ben már az afgán fegyveres erők legyenek felelősek az összes katonai és rendészeti műveletért az ország egész területén.

“Azért vagyunk ott, hogy segítsük az afgán kormányt… országuk biztonságossá tételében, de azért is, hogy biztosítsuk a térség általános stabilitását. Ezért az átmenet fokozatos lesz, nem a naptár, hanem a körülmények diktálják" – jelentette ki Rasmussen a Mahmud Sah Mahmud Kuresi pakisztáni külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után tartott sajtóértekezleten.

Ha azelőtt távoznánk Afganisztánból, hogy elvégeztük a munkánkat, a tálibok visszatérnének és a nemzetközi terrorizmus fellegvárává változtatnák az országot. Afganisztán újból a terrortámadások kiindulópontja lenne – tette hozzá.

Anders Fogh Rasmussen méltatta Pakisztán regionális szerepét, és dicsérte az iszlámábádi kormányt azokért a hadműveletekért, amelyeket az ország északnyugati törzsi övezetében, a szélsőséges fegyveres csoportok fő bázisterületén hajt végre.