Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen figyelmeztette Prágát a védelmi kiadások csökkentése miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 15. 18:00

A NATO főtitkára figyelmeztette Csehországot, hogy tarthatatlan a védelmi kiadásainak további csökkentése. Anders Fogh Rasmussen aggályainak a Petr Necas cseh miniszterelnöknek írt levelében adott hangot – írja a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap július 15-én, pénteken.

„A védelmi költségvetés csökkentése nem csak az Önök szövetségi ambícióinak mérséklését jelenti, de negatívan befolyásolhatja az Önök hozzájárulását is a szövetség közös műveleteihez" – idézi Rasmussen levelét a lap.

A kormány szóvivője nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy érkezett ilyen levél. Jan Osúch szóvivő csak annyit közölt a lappal, hogy a miniszterelnök levelezése nem nyilvános.

Az újság szerint “a védelmi kiadások meredek csökkenése lassan, de biztosan a NATO potyautasává változtatja Csehországot, amely viteti magát anélkül, hogy ezért fizetne". A cseh hadseregre szánt pénzek nagyarányú csökkentése volt az a tényező, amely a lap értesülései szerint reagálásra késztette a NATO főtitkárát.

„Elgondolkodtató, hogy az utóbbi két év alatt 20 százalékkal csökkentek a hadsereg kiadásai" – írta Rasmussen, s felszólította a cseh miniszterelnököt, hogy járjon személyesen közbe a katonai kiadások stabilizálásának érdekében.

Az újság kifejti: szakértői vélemények szerint a NATO szeretné figyelmeztetni Csehországot, hogy ne jusson abba a helyzetbe, mint Magyarország vagy Szlovákia, ahol pénzhiány miatt korlátozni kellett a hadgyakorlatokat is. A pénzhiány problémája azonban szélesebb körű, s a NATO szinte minden európai tagállamát érinti.

Csehország a NATO-ba való belépésekor arra kötelezte magát, hogy a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát fordítja majd a védelmi kiadásokra. Az idén azonban ezek a kiadások alig haladják meg a GDP egy százalékát.