Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen: „Jobban alakultak a dolgok a vártnál”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 21. 6:01

Sikernek minősítette Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár a csütörtöki afganisztáni választásokat. A szavazó helyiségek bezárása után tett rövid sajtónyilatkozatában azt mondta, hogy biztonsági szempontból sokkal jobban alakultak a dolgok a választás napján, mint ahogy azt várni lehetett.

Ez – jegyezte meg – nem utolsósorban az afgán biztonsági erőknek köszönhető, amelyek megtettek mindent annak érdekében, hogy a választások lebonyolítása a lehető legbiztonságosabb, a részvevők köre pedig a lehető legkiterjedtebb legyen.
Afganisztánban a NATO által vezetett nemzetközi katonai kontingens, valamint ennek kötelékén kívüli jelentős amerikai erő is igyekszik gondoskodni a biztonságról, és a választások idejére csapaterősítéseket is küldtek.

“Előre tudtuk, hogy Afganisztán ellenségei terrorcselekmények sorozatával igyekeznek eltorlaszolni a választásokhoz vezető utat" – fogalmazott Rasmussen, aki szerint “mindent egybevetve, a választások hatékonyan zajlottak le". “A harminc év óta első afgánok által lebonyolított választáson az afgán nép tanúságot tett arról, hogy demokráciát akar építeni" – jelentette ki a főtitkár. Gratulált az afgánoknak azért a bátorságért, amit a “kihívásokkal teli körülmények közt" mutattak. A választáson részt vevők – mondta – dacolva a megfélemlítéssel, éltek demokratikus jogukkal.

Afganisztánban helyi idő szerint csütörtök délután öt órakor befejeződött az elnökválasztás, amely kisebb-nagyobb fegyveres incidensek árnyékában zajlott. Az első, nem-hivatalos eredmény csupán néhány nap múlva áll majd rendelkezésre.

A szavazóhelyiségek nyitva tartását órával meghosszabbították a tartományi és elnökválasztáson. A hivatalos végeredményt szeptember 17-én teszik közzé. A választási bizottság közlése szerint “lényegében zavartalanul" zajlott a voksolás. Asziszulla Ludin, a bizottság elnöke ugyanakkor elismerte, hogy néhány körzetben a feszült biztonsági helyzet miatt nem nyitottak ki a szavazóhelyiségek.

Afganisztán különféle részeiből folyamatosan érkeztek a nap folyamán jelentések kisebb-nagyobb erőszakos cselekményekről. Hamid Karzai elnök 73 incidensről számolt be, a 34 tartományból 15-ben volt rakétatámadás, összecsapás, merénylet, több katona, rendőr és civil halt meg, de pontos számot nem említett az elnök.
“Az afgánok dacolva a bombákkal, rakétákkal és a megfélemlítésekkel, szavazni mentek – ez nagyszerű" – mondta az elnök.
A választás esélyese Hamid Karzai, fő riválisa az egykori külügyminiszter, Abdullah Abdullah. Ha valamelyik jelölt nem szerez abszolút többséget, akkor október elején újabb választási forduló lesz, amelyben csak az első két helyen végzett vesz részt.

A választások napján magyar katonák is tűzharcba keveredtek Afganisztánban. További részletek itt.