Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzharcban a magyarok Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. augusztus 20. 18:35

Magyar katonák is részt vettek egy összecsapásban Afganisztánban csütörtökön, a közép-ázsiai országban tartott választások napján. A Baglán folyó partjánál álló hídnál alakult ki tűzharc a tálib lázadók és a tartományban dolgozó ANA-zászlóalj egyik százada között. A támadókat megfutamították, magyar sérülés nem történt.

Magyar katonák is részt vettek egy harci műveletben csütörtökön Afganisztánban – közölte a Honvédelmi Minisztérium szóvivője. A harcban a magyarok közül nem sérült meg senki.

Bocskai István elmondta, Baglanin Dzsadid járásban, a Baglán folyó partjánál álló hídnál alakult ki tűzharc a tálib lázadók és a tartományban dolgozó ANA-zászlóalj egyik százada között. Elmondta, ennek a századnak magyar és amerikai katonák a mentorai, ebben a műveletben a magyar katonák tanácsadóként, műveleti irányítóként segítettek a helyszínen. Egy ANA-század 100-120 katonát jelent, őket néhány magyar és amerikai mentor kíséri.

Közölte, a tálib lázadók megfutamodtak, így a századot visszavonták, a harcnak nincs magyar sérültje. Hozzátette: hasonló esetekben, amikor támadás éri a századot, a magyar katonák saját testi épségük megóvása érdekében használják a fegyvereiket, így feltehetően most is használniuk kellett.

A tálib lázadók csütörtökön intéztek összehangolt támadást az észak-afganisztáni Baglán tartomány azonos nevű városa ellen – közölték helyi rendőrségi forrásból. Heves, több órás összecsapás tört ki, amelyben az afgán biztonsági erők német és magyar katonák támogatásával vették föl a harcot a támadókkal – közölte Dzsavid Basarat, a tartományi rendőrség szóvivője a dpa német hírügynökség jelentése szerint. A tájékoztatás szerint életét vesztette egy körzeti rendőrparancsnok, két másik rendőr megsebesült. A tálib fegyveresek közül 21 vesztette életét, 22 másik megsebesült. A lázadók egyszerre több irányból rohanták meg a várost, hogy megakadályozzák a szavazóhelyiségek megnyitását. Afganisztánban csütörtökön tartományi és elnökválasztást tartottak, amely helyi idő szerint délután öt órakor fejeződött be.