Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

48 fiatal hadnagy tette le esküjét

Szöveg: Draveczki Ádám |  2009. augusztus 20. 12:26

A hagyományokhoz híven Magyarország nemzeti ünnepén, augusztus 20-án tették le esküjüket a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem idén végzett hallgatói. A Hősök tere immáron harmadszor adott helyet a nagyszabású rendezvénynek, melyet ismét érdeklődők ezrei figyeltek a helyszínen. A téren haditechnikai bemutatót is rendeztek.

2007 óta rendezik meg a korábbi helyszín, a Kossuth tér helyett a Hősök terén az ünnepélyes augusztus 20-ai tisztavatást, és az eddigi tapasztalatok alapján bizton állítható: az elképzelés bevált. Idén is nézők ezrei érkeztek a látványos eseményre, melyen a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem 48 frissen végzett fiatal hallgatóját avattak honvédtisztté hadnagyi rendfokozattal. Az eskütevők közül 26-an a Kossuth Lajos Hadtudományi Karon, 22-en a Bolyai János Katonai Műszaki Karon végeztek. Az ünnepségen közjogi méltóságok, országgyűlési képviselők, a pártok társadalmi szervezetek, egyházak vezető tisztségviselői mellett számos Magyarországra akkreditált diplomata is részt vett.

1595890506
 

Minden magyar ünnepe

1595890507
A tisztavatás a díszalegység bevonulása után a történelmi zászlók bevonulásával vette kezdetét, majd a Himnuszt követően Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke mondott ünnepi beszédet. „Szent István napja minden magyar ünnepe, a Kárpát-medencében és az egész világon. Szent István példája ma két vonatkozásban nagyon időszerű: az egyik a magyar állam és a magyar nemzet viszonya, a másik pedig az, hogyan tudta István király új útra téríteni, megújítani a magyarságot", fogalmazott az államfő, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar állam és magyarság határai soha nem estek egybe: a magyar államnak egyfelől kezdettől részei voltak más nemzetek is, a magyarság egy része pedig – nem egyszer a nagyobbik hányada – az államhatárokon kívül élt. „Az államhatár ugyanakkor a magyar nemzetnek, ennek az összetartozó, nyelvében, kultúrájában, történelmi tudatában és azonosságérzetében egységes népnek az egységét soha nem törte meg, az állampolgárságtól és a lakhely szerinti országtól függetlenül beszélünk a kulturális értelemben vett magyar nemzetről", fogalmazott a köztársasági elnök, aki hangsúlyozta: ezt a magyar nemzetet megőrizni, gyarapítani és egységét erősíteni Szent István örökségéből adódó kötelességünk. „Bárcsak meghallanák és megszívlelnék István király intelmét a soknyelvű és sokszokású országról a szomszédos fiatal nemzetállamok", mondta Sólyom László, aki szerint ameddig mindez nem történik meg, Magyarországnak igénybe kell vennie a kétoldalú kapcsolatok és a nemzetközi jog minden kisebbségvédő eszközét „nemzettársaink és a saját érdekünkben. A nemzetközi védelmi lehetőségeknek nemcsak passzív használói, hanem alakítói is lehetnénk, sőt helyzetünk miatt, annak kell lennünk", mutatott rá az államfő.

Sólyom László szerint Magyarországnak minden alapja megvan arra, hogy szorgalmazza: az Európai Unió tűzze napirendre az őshonos nemzeti kisebbségek kérdését, erre a közelgő soros uniós elnökséget is fel kell használni. A köztársasági elnök külön kitért arra, hogy változásnak kell bekövetkeznie Magyarországon a többség és a cigányság viszonyában is, az integrációban pedig mindkét félnek tennivalói és kötelességei vannak.

1595890507
 

Az államfő beszéde után a fiatal honvédtisztek tették le az esküt Rábel Roland hadnagy előmondásával, majd a honvédelmi miniszter köszöntötte a frissen felavatottakat.

1595890507
 

Példamutatás itthon és külföldön

„A honvédelem nemzeti ügy, ezt fejezi ki, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tanulmányaikat sikeresen befejező ifjú tisztek az ország nyilvánossága előtt teszik le tiszti esküjüket", hangsúlyozta Szekeres Imre. „A Magyar Honvédségnek alkotmányos kötelessége az ország függetlenségének, területi épségének, légterének, lakosságának és anyagi javainak külső fegyveres támadással szembeni védelme, amit saját erőből és a szövetségesekre számítva lát el a honvédség. Emellett a Magyar Honvédség részt vesz a katasztrófák, rendkívüli időjárási körülmények következményeinek felszámolásában, a szolidaritás jegyében pedig békefenntartóként más nemzetek szabadságát, demokratikus jövőjének alakítását segíti", sorolta a honvédség kötelezettségeit a tárcavezető.

1595890507
 

„A Magyar Honvédség a legnépszerűbb és a legsikeresebb állami intézmények egyike. Sikeres, mert élen jár a fejlett technológiák alkalmazásában, és a nemzetközi együttműködésben. Élen jár a társadalmi toleranciában, az esélyegyenlőség biztosításában. Példát mutat a hazafias nevelésben, a hagyományok ápolásában. Mindezt úgy, hogy folyamatosan fejleszti katonai képességeit, és a nemzetközi közösség tagjaként részt vállal világunk globális biztonságának megteremtésében. Emellett sikeres oktatási, és egészségügyi intézményeket működtet, amelyek a honvédségen túl az állampolgároknak is magas színvonalú ellátást nyújtanak. Jó példa erre Honvédkórházunk, melynek kiváló orvosai megmentették Felipe Massa életét", hangsúlyozta a miniszter. Szekeres Imre emlékeztetett: a Magyar Honvédség példát mutat a NATO-ban és az Európai Unióban is. „Kezdeményezőként és házigazdaként is nagy szerepünk volt abban, hogy létrejött a Stratégiai Légiszállítási program, amelynek első óriásgépe már Pápán teljesíti feladatait 12 ország számára", hangzott el.

1595890508
 

A honvédelmi miniszter elmondta: Magyarországot jelenleg ugyan nem fenyegeti hagyományos jellegű fegyveres támadás veszélye, de nekünk is szembe kell néznünk az olyan új típusú fenyegetésekkel, mint a terrorizmus, az egész világra hatást gyakorló válságok, az energiaellátás bojkottálása vagy az informatikai rendszerek megsemmisítése. Köszönetet mondott a haza és a szövetség érdekében szolgálatot teljesítő békefenntartóinknak, akik a Magyar Köztársaság biztonságáért szolgálnak külföldön. „Küldetéseink közül továbbra is kiemelkedik az afganisztáni feladat. Éppen ma tartják Afganisztánban az elnökválasztást és a tartományi önkormányzati választásokat. Ez az esemény meghatározó Afganisztán jövője szempontjából. A választások biztonsága érdekében a Magyar Honvédség is megerősítette a már kinn lévő kontingensét", mondta a miniszter, aki ezután a Balkánról is szót ejtett, hiszen legtöbb katonánk továbbra is ott szolgál. „A Balkán stabilitása továbbra is az egyik legfontosabb magyar nemzeti érdek. Abban bízunk, hogy a béke és a stabilitás, amelyet szolgálunk, elhozza a szomszédok, a balkáni népek számára is a felemelkedést", mondta Szekeres Imre.

1595890508

A beszédben elhangzott: a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem fő vonzereje a magas szakmai színvonal és hivatásszeretet. „A nemzeti tisztképzés hagyományait és értékeit büszkén őrző és ápoló egyetemen megszerezhető tudás és diploma értékét jól jelzi, hogy az intézménybe felvételüket kérők száma az idén is növekedett. Egyes szakokra 2009-ben is többszörös túljelentkezést regisztráltak", emlékeztetett a miniszter.

1595890508

„Magasan képzett, jól felkészült, kiváló katonáink vannak. Olyan emberek ők, akik itthon és külföldön is elismerést vívtak és vívnak ki a honvédségnek és a Magyar Köztársaságnak. Három év együtt végzett munka után szívből mondhatom: köszönöm bátorságukat, kitartásukat, önfeláldozásukat. Most már számomra is jóval többet jelent – és mindig többet fog jelenteni – puszta két szónál az: Magyar Honvédség", zárta beszédét Szekeres Imre, aki ezután eredményes, sikeres munkát és jó egészséget kívánt az eskütevőknek.

1595890508
 

Statikus és dinamikus bemutató

Az ünnepség végén a Hősök tere felett 150-220 méteres magasságban elrepültek a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának helikopterei és repülőgépei: először egy Mi-8-as és két Mi-24-es típusú harci helikopter, utánuk egy AN-26-os szállító repülőgép és két L-39-es (Albatrosz) repülőgép, majd egy AN-26-os szállító repülőgép és két MiG-29 típusú vadászgép következett. A MiG-eknek ez volt az utolsó nyilvános repülésük, a típus tehát az idei tisztavatáson köszönt el a nagyközönségtől. A negyedik kötelékben három JAS-39-es Gripen típusú vadászgép következett és zárta a légi bemutatót. A helyszínen az érdeklődők ezt követően a tér Szépművészeti Múzeum felé eső oldalán álló harci járműveket vehették szemügyre közelebbről.

1595890508
 

1595890509
1595890509
1595890509
 

1595890509
 

1595890509
1595890510

 

1595890510
1595890510
 

1595890510
1595890510
 

Fotók: Dévényi Veronika, Tóth László, Draveczki Ádám