Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen: „Több katonára lesz szükség Afganisztánban”

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 29. 8:13

A NATO és Oroszország viszonyát zavaró tényezők nem homályosíthatják el azt a tényt, hogy a két fél biztonságát ugyanazok a dolgok fenyegetik – hangsúlyozta pénteken Ankarában a NATO főtitkára.

Anders Fogh Rasmussen a zavaró tényezők közül Grúziát említette, a fenyegetések közül pedig a terrorizmust, az atomfegyverek elterjedését és a tengeri kalózkodást emelte ki.

Rasmussen a múlt hónapban került az észak-atlanti szövetség élére, fő feladatai közé sorolva a kapcsolatok javítását Moszkvával. A NATO és Oroszország júniusban tért vissza a hivatalos együttműködés keretei közé, miután a viszonyukat súlyosan megzavarta az oroszok tavaly nyári grúziai hadjárata.

A látogatás alkalmával jelentette be pénteken Ahmet Davutoglu török külügyminiszter, hogy a jelenlegi 795-ről 1660-ra növelik az Afganisztánba küldött török katonák létszámát. Ezt nem Rasmussen kérte – tette hozzá.

A főtitkár Afganisztánról szólva kijelentette, hogy a NATO addig marad, amíg biztonságossá nem teszik az országot. “Nem hagyhatjuk, hogy Afganisztán ismét terroristák menedékévé váljék. Ha a terroristák ismét megvetik a lábukat Afganisztánban, akkor a terrorizmus könnyen és gyorsan átterjed Közép-Ázsiára és tovább – mondta.

Rasmussen véleménye szerint több katonára lesz szükség, ha a NATO sikert akar elérni Afganisztánban, de számokról nem volt hajlandó beszélni.