Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már az amerikaiak is vitáznak Karzaival?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 29. 8:16

Hamid Karzai afgán elnök jelentések szerint éles hangú vitába bonyolódott az amerikai különmegbízottal az elnökválasztás másnapján. Hírek szerint Richard Holbrooke szóvá tette a választáson tapasztalt nagyszámú csalást, amely indokolná a második forduló kiírását. Az állítólagos szóváltás újabb jele annak, hogy feszültség terheli az amerikai-afgán kapcsolatokat.

A nevük elhallgatását kérő tisztségviselők szerint a találkozót az augusztus 20-i afgán elnökválasztás másnapján tartották Kabulban.

A források szerint Karzai biztosította Holbrooke-ot arról, hogy tiszteletben tartja a választás eredményét, ám dühbe gurult, amikor a különmegbízott azt kérdezte, hogy a második elnökválasztási forduló kiírásával is egyetértene-e, ha az első fordulóban a 36 elnökjelölt egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét. Az afgán elnök azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy az első fordulóban leadott voksok összesítése előtt erőlteti a második forduló ötletét. Karzai hozzátette, hogy mindaddig tiszteletben tartja a választási bizottság által közölt eredményeket, amíg azok a valóságot tükrözik.

Az eddig közölt részeredmények szerint szoros választási verseny alakult ki Karzai és fő vetélytársa, Abdullah Abdullah között.

A kabuli amerikai nagykövetség szóvivője megerősítette a megbeszélés tényét, de megjegyezte, hogy a felek nem emelték fel a hangjukat és nem dühöngtek, később pedig ismét találkoztak. Karzai hivatala szintén megerősítette az augusztus 21-i találkozót, de részletekbe nem bocsátkozott.

Az amerikai-afgán viszonyban Barack Obama amerikai elnök idén januári hivatalba lépése után jelentkezett feszültség. Amerikai tisztségviselők felrótták Karzainak, hogy gyenge kézzel küzd a tálib lázadás ellen, a közigazgatásban elharapózott a korrupció és virágzik a kábítószer-kereskedelem.

Washington mindazonáltal kitartott azon álláspontja mellett, hogy semleges marad az afgán elnökválasztást illetően, s azzal működik majd együtt, akit az ázsiai ország polgárai megválasztanak.