Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Régi tárgyak újjászületése – különleges programok a HIM-ben

Szöveg: Szűcs László |  2011. május 19. 9:20

Első alkalommal csatlakozott a múzeumok világnapja alkalmából rendezett programsorozathoz a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM). Május 18-án, szerdán az érdeklődők nemcsak az állandó és az időszaki kiállításokat tekinthették meg, hanem a fegyverrestaurátor és a papírrestaurátor munkájába is betekintést nyerhettek.

1595918764
Május 18-án – e nap 1978 óta a múzeumok világnapja – nagyszabású programokkal várták látogatóikat a budapesti és vidéki múzeumok. A rendezvénysorozathoz első alkalommal csatlakozott a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, mégpedig azzal a céllal, hogy népszerűsítsék az intézményben zajló tevékenységet, illetve a kiállításokat.

Bár a HM HIM honlapjára felrakott felhívásban a szervezők azt kérték, hogy az érdeklődő csoportok előre jelezzék látogatási szándékukat, természetesen azok is részt vehettek a múzeumok világnapja alkalmából rendezett különleges programokon, akik előzetes bejelentkezés nélkül érkeztek a Budai Várban található épületkomplexumhoz.

„Régi tárgyak újjászületése" – ezt a címet adták a szervezők a HIM-ben zajló programoknak. Ezen a napon mind az öt állandó és két időszaki kiállítást – a normál árnál jóval alacsonyabb, mondhatni jelképes belépődíj fejében – megtekinthették a látogatók, akik mindezek mellett még megismerkedhettek a fegyverrestaurátorok és a papírrestaurátorok munkájával, valamint múzeumpedagógiai foglalkozáson és fegyvertörténeti bemutatón vehettek részt.

Mint azt a honvedelem.hu a rendezvény szervezőitől megtudta, elsősorban iskolás csoportok jelezték előre látogatási szándékukat, de voltak egyénileg érkező látogatók is. Az egész napos rendezvényt a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban sikeresnek ítélték meg, s mint elhangzott: a múzeumok világnapja alkalmából rendezett programok jól illeszkedtek a múzeumok majálisa (május 21–22.), a múzeumok éjszakája (június 24.), a kulturális örökségvédelmi napok (szeptember 18-19.), valamint a HM HIM által havonta szervezett családi napok programjainak körébe.

 
1595918764
 
1595918764
 
1595918765
 
1595918765

 
 Fotó: Rácz Tünde és a szerző