Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyászol a debreceni dandár

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2011. május 19. 8:30

Együtt gyászolta május tizennyolcadikán, szerdán reggel a debreceni dandár minden dolgozója azt a két katonát, akik Afganisztánban, szolgálatteljesítés közben életüket vesztették. A dandársorakozót ezúttal Róth Orsolya őrmester és Dálnoki András szakaszvezető tiszteletére rendelte el dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka. Értük szólt a díszsortűz, nekik szólt a díszmenet, hozzájuk szólt a Himnusz…

1595918762
A szerdán délben megtartott sajtótájékoztatón a parancsnok elmondta az újságíróknak, hogy
Róth Orsolya 1986-ban született Dunaújvárosban, a dandárnál 2007 óta teljesített szerződéses katonai szolgálatot. A 39. lövészzászlóalj 1. lövészszázad, 3. lövészszakasz, 2. rajának rajparancsnoki teendőit megbízhatóan, felelősséggel, kiváló szakmai színvonalon látta el. Határozott fellépésének, jó kommunikációs készségének, szakmai gyakorlatának köszönhetően rajparancsokként és katonanőként is kivívta társai elismerését, tiszteletét. Nyitott személyiségű, vidám természetű, bátor katona volt, 2008-ban a MH KFOR (Kosovo Force) Zászlóaljában rajparancsnok helyettesként szerezte missziós tapasztalatait. Ez év februárjában kezdte meg a MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) tízedik váltásában rajparancsnok helyettesi munkáját.

Elöljárói jellemzésében többek között ez szerepel: „Magas szintű felelősségtudata, bajtársiassága és megbízhatósága kiemelte társai közül. Mély empátiás készség és frusztrációs toleranciatűrő képesség mutatta rátermettségét beosztásának ellátására… Önállóságára, elkötelezettségére és szabálytudatára nagyfokú igyekvés és a mindenáron történő megfelelni akarás volt jellemző".

1595918762
Dálnoki András 1984-ben született Mátészalkán, 2006 óta teljesített szerződéses katonai szolgálatot a debreceni dandár 39. lövészzászlóalj, 1. lövészszázad, 3. lövészszakasz harcjármű irányzójaként. Parancsnoki jellemzése többek között ezt tartalmazza: „Munkaköréből adódó feladatait ismerte, az azzal kapcsolatos követelményeknek kiválóan megfelelt. Munkavégzését határozottság, kulturáltság, precizitás jellemezte. Jó kapcsolatteremtő készsége, magas szintű felelősségtudata, bajtársiassága és megbízhatósága kiemelte társai közül… Nagyfokú terhelhetőség és magas igényszint jellemezte. Önállóságára, elkötelezettségére és szabálytudatára nagyfokú igyekvés a mindenáron történő megfelelni akarás volt jellemző". Ez év februárjától a MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) tízedik váltásában rajparancsnoki feladatokat látott el.

Az elmúlt év tavaszán kialakított Békefenntartók Parkjában tartott tájékoztatón Dr. Böröndi Gábor elmondta: szerencsétlen közúti baleset történt, amelynek körülményeit a német katonai rendőrség vizsgálja. Az MRAP MAXX PRO típusú páncélozott szállító járműben hatan utaztak. E jármű egyébként a MH PRT által használt egyik legbiztonságosabb eszköz, amelyet az úttestre telepített és improvizált robbanószerkezetek hatásának csökkentésére fejlesztettek ki. Funkciójából adódóan magas és súlypontja is magasan helyezkedik el, ezért főként közúti használatra alkalmas. A jármű vezetője szabályosan haladt egy konvoj tagjaként, amikor egy afgán teherautó kifordult elé. A kormányt balra rántotta, s a 17 tonnás szállító jármű az útpadkának ütközött, majd többször megfordult a tengelye körül, irányítótornya és négy kereke kitört.

A parancsnok arról is tájékoztatta az újságírókat, hogy a jármű vezetője Afganisztánba érkezését követően amerikai katonák által irányított egyhetes vezetési képzésen vett részt, majd vizsgát tett. A külszolgálatot megelőző hat hónapos felkészítés részeként pedig Németországban kapott magas szintű képzést. Vezetési gyakorlata során 2000 kilométert tett meg a járművel.
A dandártábornok elmondása szerint a Bocskai dandár kegyeleti bizottsága kapcsolatban van az elhunyt katonák családtagjaival, s a segítségnyújtás és a gondoskodás a temetést követően is folyamatos marad.

Az emlékparkban Róth Orsolya őrmester és Dálnoki András szakaszvezető fényképei mellé az MH 5. Bocskai István Lövészdandár dolgozói folyamatosan helyezik le virágaikat, koszorúikat és gyújtanak mécseseket, emlékük tiszteletére.

1595918762
1595918763

 Fotó: A szerző felvételei és archív