Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rejtett sugárszennyeződés a bázison

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. május 31. 14:28

Különleges gyakorlatra került sor az elmúlt héten Püspökszilágyban, az MH Támogató Dandár kiképző bázisán. A katonák, valamint néhány civil szervezet különleges egysége közösen derítette fel és kezelte a feltételezett „ellenség” által kialakított sugárveszélyes helyzetet. Az iskolapadban tanult elméletektől eltérő helyzetek gyakorlása nagy kihívást jelentett.

A gyakorlat az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ szervezésében került végrehajtásra. A gyakorlatról az alakulat állományába tartozó Dr. Csurgai József alezredes, az MH Vegyi-, nukleáris – balesetelhárítási operatív osztály, osztályvezetője adott tájékoztatást

Ennek kapcsán elmondta: a négynapos gyakorlat során a katonák és a civilek több gyakorlati és néhány elméleti feladatot oldanak meg. Ezeknek a gyakorlatoknak az a célja, hogy a különleges szervezetek kezelésében lévő mobil radiológiai laboratóriumok, terepen történő tevékenységét összehangolják. Minden olyan feladatra sort kerítenek, amire ezek a laboratóriumok alapvetően képesek, ezért lesz sugárszint és sugár aktivitásmérés, sor kerül rejtett sugárzó források felderítésére gyalog és gépkocsiból, valamint vizsgálják a terep természetes izotóp összetételét. A gyakorlat azért különleges- hangsúlyozta a gyakorlatvezető – mert a csapatok a feladataikat „éles" radioaktív anyagok bevetésével hajtják végre. A gyakorlat során az információk hálózatba történő bevitelével és továbbításával tesztelik a kommunikációs rendszerüket is, ami a Tetra rendszerre alapul. A mobil laboratóriumok képesek becsatlakozni a katasztrófavédelem által használt információs rendszerekbe is.

A feladatok során mért sugárzási értékeket a rádióhálón keresztül minden esetben továbbítják, ezért az értékelő csoport és a hozzá kapcsolódó szervezetek figyelemmel tudják kísérni a gyakorlat minden fontosabb mozzanatát. A gyakorlat során az  egész rendszer „lelke" az értékelő és információs csoport. Ide futnak be az információk a sugárszennyezettség helyéről és mértékéről, itt kerülnek feldolgozásra a mozgó laboratóriumok által felderített adatok. Az értékelő csoport munkahelye a katasztrófa helyszínének közelében, de biztonságos helyen, bárhol telepíthető. A gyakorlaton az „ellenség" szerepét az alakulat szakemberei játsszák- emelte ki a gyakorlatvezető -, mert ők készítik elő a feladatokat, rejtik el a szennyező anyagokat.

1595902577
 

A gyakorlaton külső szervezetként részt vett a Gamma Műszaki Zrt, a KFKI, a Mecsekérc, a Földművelésügyi Minisztérium, Paks, az OSSKI, az ÁNTSZ csapata és természetesen az alakulat saját mozgó laboratóriuma. Közben elkezdődött az első feladat. A MI-8-as helikopteren radioaktív izotópot szállítottak, de a helytelen rögzítés miatt az anyag kiszóródott. A csapatoknak meg kellett állapítaniuk a kiszóródás mértékét és pontosan be kellett határolniuk a szennyezettség helyeit. A csapatok tagjai beöltözve, egymás után mentek a balesetet szenvedett helikopterhez és lépésről lépésre állapították meg a szennyezettség mértékét. Nagyon oda kellett figyelni arra is, hogy a kiszóródott szennyeződés ne kerüljön át a feladatot végrehajtókra, ezzel a terepen ne vigyék tovább a szennyeződést.

A következő feladatban a csapatoknak gyalogosan kellett az elszórt sugárzó anyagokat felkutatniuk. Az „ellenség" a kijelölt területen hat ilyen sugárzó helyet rejtett el és a csapatok a műszereikkel igyekezték bemérni a szennyező forrásokat és állapították meg az anyagok fajtáját, valamint azok pontos helyét és természetesen a sugárzás erősségét. Délután ugyanezt a mozgó kocsikkal tervezték végrehajtani, de az időjárás és az előző napi hatalmas eső teljesen átrajzolta a gyakorlatot. A gyakorlattervező csapat egy része körbejárta a tervezet útvonalat és egyre több olyan útszakaszt talált, ahol csak komoly terepjáróval, vagy gyalog lehetett közlekedni. A gyakorlat vezetése ezért a sugárzó anyagok felderítéshez a mozgó laboratóriumoknak új, járható útvonalat jelölt ki.

1595902577
 

A gyakorlat egyik igen fontos mozzanata volt a mintavétel és mintamérés szakszerű, NATO eljárások szerinti elvégzése. A gyakorlatvezető tájékoztatása szerint Magyarországon előírásszerűen ezt, ma még csak kevesen tudják elvégezni. Ezért a katonák ezzel a feladattal külön foglalkoztak és mutatták be a civil kollégáiknak a szakszerű végrehajtást. A következő napokban szimulálták a helikopteres légi felderítést és a feladatot földi felderítéssel folytatták, pontosítva a légi felderítés adatait, valamint az elemzésekhez  a szennyezett terepszakaszokról itt is mintát vettek.

„Ez egy kicsit más, mint a laboratóriumi körülmények között tartott foglalkozások. A gyakorlat résztvevői tudják, hogy amit itt végeznek éles anyagok közelében teszik, ezért csak az előírás szerinti védő öltözetben és nagyfokú óvatosság mellett dolgozhatnak" – hangsúlyozta Csurgai alezredes, a gyakorlat vezetője.