Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendhagyó előadás-sorozat kezdődött Szentendrén

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. november 29. 8:13

Rendhagyó előadásra került sor a Szentendrei Helyőrségi Klubban november 28-án délután. Először Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese beszélt részletesen a missziókról, majd Hess János alezredes, hazánk volt ankarai véderőattaséja tartott élménybeszámolót törökországi küldetésének négy esztendejéről.

Orosz altábornagy megnyitó előadásában szólt azon mintegy ezer katona feladatáról, akik jelenleg is hazánk határain túl szolgálják a világ békéjét és biztonságát. „Küldetésük attól függ, hogy mi történik a világban, milyen szövetségesi kötelezettségek hárulnak ránk, és mit kívánnak nemzeti érdekeink" – mutatott rá tevékenységük jelentőségére. A Honvéd Vezérkar főnökének helyettese részletesen beszélt a két legnagyobb hadszíntéren – Afganisztánban és a Balkánon – zajló nemzetközi szerepvállalásunkról, de nagy teret szentelt a többi helyszínen szolgáló magyar békefenntartóknak, megfigyelőknek, kiképzőknek egyaránt. Orosz altábornagy megerősítette, hogy komoly eredményeket értek el a magyar kiképzők Afganisztánban, ahol NATO-akkreditáció előtt áll az az – általuk kiképzett – afgán zászlóalj, amely az egyedüli bevethető helyi katonai erő Baghlan tartományban.

Hess János alezredes Élvezetes Törökország − ahogy én láttam címmel saját fotóival színesített élménybeszámolót tartott ankarai katonadiplomáciai tevékenységének négy évéről. Beszélt az ország csodálatos természeti adottságairól, építészeti remekeiről, történetéről, a két nemzet közös múltjáról, történelmi kapcsolatáról.

A hallgatók megismerhették azt a Törökországot, amely sokszínűségével, történelmi, földrajzi gazdagságával, hat évtizedes NATO-tagsággal a „háta mögött" most az Európai Unió kapuján kopogtat. Bár a csatlakozás folyamata – az elmúlt évek tapasztalatai alapján – igencsak nehéznek ígérkezik, Törökország – ez a 800 ezer négyzetkilométeres, 73 millió lakosú állam – egyre inkább megkerülhetetlennek tűnik, elsősorban kontinensünk energiabiztonsága szempontjából.

Hess alezredes részletesen szól a félmilliós török hadseregről, amely a NATO második legnagyobb létszámú hadereje. Beszélt arról a tekintélyről, amelyet ez a haderő, illetve a török katonák kivívtak maguknak, nem utolsósorban azokkal az áldozatokkal, amelyeket hazájuk érdekében hoztak az elmúlt évtizedekben. Ebből mit sem von le az a tény, hogy a török hadtudósok szerint a nándorfehérvári csata is az ő győzelmükkel végződött. Éppen ezért adta át dr. Isaszegi János nyugállományú mérnök vezérőrnagy, a Zrínyi Média könyv- és kiadványszerkesztőségének vezetője az előadónak A déli harangszó Magyarországon és a nagyvilágban című angol nyelvű kötetet, amely idén jelent meg a nándorfehérvári diadal 555. évfordulója alkalmából, azzal, hogy juttassa el a török katonai attasénak.

Az est kérdésekkel és válaszokkal folytatódott, majd a részvevők megtekinthették a helyőrségi klubban a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumtól kapott tárlatot, amely hazánk békepartnerségi éveit, NATO-tagságának jelesebb eseményeit és a Magyar Honvédség missziós szerepvállalását mutatja be tablóin.

Fotó: Dévényi Veronika