Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendhagyó ünnep a Szurmay-dandárnál

Szöveg: Kresz Fruzsina főhadnagy | Fotó: Pete Balázs |  2023. március 13. 9:22

Több szempontból is rendhagyónak mondható dandársorakozót tartott az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) március 10-én a Petőfi laktanyában.

365A0089

A szokásos havi dandársorakozó ünnepi beszéddel kezdődött a magyar történelemben kiemelkedő jelentőséggel bíró 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére. „Az elmúlt évek azt mutatják, hogy volt értelme, van eredménye és ma is van tanulsága ennek a forradalomnak és szabadságharcnak, aminek a kezdete volt március 15-e” – emelte ki Garda Zoltán törzszászlós, az MH BHD Támogató Zászlóalj vezénylőzászlósa.

365A9924

A beszédet követően parancsok és határozatok ismertetése, illetve elismerések átadása következett. Egy szép pillanatnak is tanúi lehettek a jelenlévők: negyven esztendeje vonult be a Petőfi laktanyába Jákob János dandártábornok, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat, Protestáns Tábori Püspökség protestáns tábori püspöke. Ebből az alkalomból adott át emléklapot Mudra József ezredes, az MH BHD parancsnoka; Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök; Zsolnai Tamás ezredes, a 32. Testőrezred parancsnoka; Mészáros László alezredes, protestáns tábori lelkész; valamint Földi Miklós nyugállományú ezredes, a 32-esek Baráti Körének elnöke.

A parancsnok méltató szavai után a nőkről is megemlékeztek a férfi bajtársak: vigyázz menetet hajtottak végre a hölgyeknek, és nekik csendült fel egy dal az MH Központi Zenekar előadásában a Csárdáskirálynő című operettből.

A Magyar Tüzér Egyesület 7,5 cm 15M Skoda hegyiágyúból kiváltott dísztűzzel zárta a rendezvényt.