Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látványos rendezvények a Katonai Emlékparkban

Együttműködési megállapodás az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából

Szöveg: MTI | Fotó: MTI |  2023. március 13. 10:48

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Batthyány Alapítvány kezdeményezésére a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI), a Magyar Női Unió Egyesület, a Magyar Történelmi Társulat, a Görgey Kör Egyesület, a Magyarok Európában Egyesület és a pákozdi Katonai Emlékpark. A megállapodás az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából március 15. és 2024. október 6. közötti időszakban rendezvénysorozat és közös megemlékezések megvalósításáról szól.

1848-49-es programok_megállapodás (11)

A Fiumei úti sírkertben pénteken tartott eseményen Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója kiemelte, hogy a sikeres tavaszi hadjárat két helyszínén, a tápióbicskei és az isaszegi csatatéren is a történelmi emlékhelyeket jelölő sztéléket avatnak fel áprilisban. A jövőben szintén emlékoszlopot fognak elhelyezni a jelenleg felújítás alatt álló, egykori Landerer-nyomda épületénél is.

„A tervek között szerepel a megközelítőleg hatezer államilag védett sírt mintegy 700 különböző magyarországi temetkezési helyen magába foglaló nemzeti sírkert 1848–49-es forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó sírhelyeinek felmérése, összeírása és a nagyközönséggel való megismertetése" – húzta alá Móczár Gábor.

„Elindult a Magyar Nemzeti Névtér új modulja, az Emlékhely Névtér online rendszer adatbázisban rögzíti a Kárpát-medencében található 1848–49-es emlékhelyeket, ide értve a csatatereket, az emlékműveket és az eseményhez köthető egyéb fontosabb helyszíneket" – mondta a főigazgató, aki hozzátette, hogy a jövőben a tengerentúli emlékhelyek összeírását és bemutatását is szeretnék lehetővé tenni ebben az adatbázisban.

1848-49-es programok_megállapodás (4)

„A Megyeri úti temetőben felújítják Mária főhadnagy sírját. Lebstück Mária síremlékének megújítása kapcsolódik ahhoz a koncepcióhoz, mely a korszak kiemelt személyiségeinek feleségei, özvegyei, valamint az 1848–49-es harcokban feladatot is vállaló hölgyalakok emlékének középpontba állítására irányul" – fogalmazott Móczár Gábor.

„Az 1848–49-es sírhelyeket és emlékhelyeket közös kiadványban foglalják össze, a kötet a következő év végére fog megjelenni. A tervek között szerepel az 1851-ben a felvidéki Roskoványon felállított, majd később elpusztult emlékhely újraállítása" – mondta a főigazgató.

„Közös célkitűzésünk a magyar társadalom fokozott érzékenyítése a hazaszeretetre, a történelem hősein keresztül a női szerepvállalás kiemelésére, a honvédelem jelenkorbéli jelentőségének kihangsúlyozására, a társadalmi párbeszéd megindítására a fiatal generációk országvédő szerepvállalására" – fogalmazott Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke.

„Szeptember 29-én, a pákozdi csata évfordulóján nagy csatabemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők, ahol a huszárok bemutatkozására több ezer gyermeket várnak" – mondta Görög István, a Katonai Emlékpark Pákozd ügyvezetője. A partnerek tervei között a kétéves együttműködés során egyebek mellett tematikus kiállítások és séták szervezése, valamint történelmi témájú színdarab és film bemutatása is a szerepel.