Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendőrnek álcázta magát a tálib merénylő

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 6. 14:00

A tálibok követték el az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) iszlámábádi irodájában történt öngyilkos merényletet – jelentette be kedden a pakisztáni belügyminiszter.

Rehman Malik szerint a szélsőséges harcosok Baitulla Mehszúd, a pakisztáni tálibok vezetőjének halálát akarták megtorolni a hétfői merénylettel, amely öt ENSZ-alkalmazott életét oltotta ki.

A pakisztáni tálibok nem sokkal később vállalták a merénylet elkövetését. “Büszkén vállaljuk az iszlámábádi ENSZ-iroda elleni öngyilkos támadást. A továbbiakban is bevetünk merénylőket hasonló támadások elkövetésére" – közölte az AP amerikai hírügynökséggel Azám Tárik, a Pakisztáni Tálibok Mozgalmának szóvivője.

Szerinte az ENSZ és más külföldi segélycsoportok nem a muzulmánok érdekeiért tevékenykednek. Hozzáfűzte: a tálibok célpontjai között muzulmán segélyszervezetek nem szerepelnek. A tálibok következő célpontjai pakisztáni biztonsági illetékesek és kormányhivatalok, valamint amerikai létesítmények lesznek – mondta.

Mehszúd augusztus elején halt meg egy pilóta nélküli repülőgéppel végrehajtott amerikai rakétatámadásban Pakisztán északnyugati törzsi vidékén.

“Feltehetően további támadásokra is számíthatunk" – nyilatkozta még a tálibok közlése előtt a miniszter. Elmondta, hogy a nyomozás keretében kikérdezik a WFP-iroda körül dolgozó biztonsági őröket.

Az öngyilkos merénylő nyolc kilogramm robbanószerrel sétált be az ENSZ irodájába. Rendőregyenruhát viselt, és egy rendőrtől megkérdezte, bemehet-e az épületbe, mert vécére kell mennie.

Az ENSZ bejelentette, hogy a merénylet után átmenetileg bezárta pakisztáni irodáit, de a helyi partnerszervezetek folytatják az élelmiszerek, gyógyszerek és más humanitárius szállítmányok osztását az országban. A világszervezet a következő napokban dönt irodáinak esetleges újbóli megnyitásáról.

CímkékENSZrakéta