Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repeszaknagránát a fogadó mellett

Szöveg: D.Á. |  2010. november 16. 5:40

A 45. héten, azaz november 8. és november 14. között 44 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 15 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő tűzszerésze a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1962 bejelentést kaptak.

November 8-án Esztergomban, a Suzuki-gyárnál találtak egy 10,5 centiméteres német repeszromboló gránátot, melyet aztán Pozderka Attila főtörzsőrmester semmisített meg. November 10-én Egerben, a Ludányi út 55. számnál egy garázsnál Pásztor István zászlósnak kellett eljárnia, itt ugyanis egy 37 milliméteres szovjet páncéltörő lőszer került elő a föld alól. A zászlós a veszélyes robbanószert a helyszínen megsemmisítette. Szintén november 10-én a főváros XI. kerületében akadt munkájuk a tűzszerészeknek: a Gyarmati utcában egy társasház udvarán került elő öt darab 82 milliméteres szovjet aknavető gránát. Ezt Pozderka Attila főtörzsőrmester szállította a központi gyűjtőbe.

November 11-én Muraszemenyén, a Rákóczi út 45. szám alatt magánterületen leltek tíz darab 7,92 milliméteres karabélylőszerre, melyeket Januczkó Tibor főtörzsőrmester a helyszínen megsemmisített. Másnap Marcaliban, a 68-as út mentén egy bevásárlóközpont építkezési munkálatai közben szintén Januczkó főtörzsőrmester semmisítette meg az előkerült 120 milliméteres szovjet aknavető gránátot.

November 14-én Kemencén, a Csarnavölgyi fogadótól öt méterre fordult ki a földből egy 82 milliméteres szovjet repeszaknagránát. Utóbbit Kelemen Ferenc törzsőrmester semmisítette meg.