Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repülőrajt - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. szeptember 15. 15:56

Rögtön az első külföldi szereplése alkalmával, a világhírű fairfordi nemzetközi repülőnapon ért el nem mindennapi sikert a Magyar Honvédség ifjú bemutatópilótája, Szentendrei Dávid százados, aki kilencperces programjával elnyerte a sugárhajtású géppel végrehajtott legjobb szólórepülésért járó Paul Bowen-díjat.

MH_2022_9

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS 39EBS HU Gripen típusú vadászbombázóiból álló flottájának hajózói közül ketten teljesítenek szolgálatot bemutatópilótaként is: Szentendrei Dávid százados és Majerik Máté százados a különböző hazai és külföldi légi parádékon reprezentálják a kecskeméti alakulatot, a Magyar Honvédséget, egyben hazánkat. Szentendrei Dávid 2020-ban jelentkezett erre a feladatra, hivatalos kiválasztása a következő év elején történt meg, de a világszerte komoly problémát okozó koronavírus-járvány miatt a fairfordi show-t megelőzően csak egyszer, a tavalyi kecskeméti repülőnapon tudta a szélesebb közönség előtt is bemutatni a nagy gonddal összeállított kilencperces programját.

– 2022 tavaszának második felére tisztázódott, hogy melyik rendezvényekre kapunk meghívást. Ekkor Mátéval elosztottuk egymás között a helyszíneket, az egyezkedés során pedig nekem jutott a fairfordi Royal International Air Tattoo (RIAT) – idézte fel a történteket a fiatal tiszt, hozzátéve, hogy a statikus soron álló Gripen pilótájaként a programját már számos külföldi légi parádén bemutató Majerik százados is ott volt Angliában, s tanácsaival segítette őt.

Mint azt már említettük, Szentendrei Dávid a határainkon túl első ízben a fairfordi közönség előtt demonstrálhatta tudását, de ez nem jelenti azt, hogy korábban ne járt volna már más országok repülőnapjain. Ezek közül az ausztriai Zeltwegben rendezett show a kedvence, ahol kétszer is megfordult – igaz, csak a statikus soron állt a Gripennel. Idén azonban a levegőben is kiteljesedhetett, hiszen a RIAT után a szeptember 9–10-i szegedi repülőnapon, majd szeptember 15-én a csehországi Ostravában is bemutathatta a programját, amit persze a rendezvények előtt alaposan be kell gyakorolni.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 16-án megjelenő számában!