Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Részlegesen megnyitottak egy ciszjordániai főutat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 28. 13:10

Az izraeli hadsereg részlegesen megnyitott pénteken a palesztin autósok számára is egy ciszjordániai főútvonalat, hogy eleget tegyen a legfelsőbb bíróság ezzel kapcsolatos határozatának. A Jeruzsálemet Tel-Avivval összekötő 443-as út legnagyobb része az Izrael által megszállt Ciszjordánia területén halad, palesztinoktól kisajátított földeken.

Nagyon sok izraeli autós használja, a palesztinok viszont 2002 (más forrás szerint 2000) óta nem közlekedhetnek rajta, mert azt megelőzően palesztin szélsőségesek az út mentén rendszeresen rálőttek izraeli autókra, benzines palackokat dobtak rájuk, és megöltek több embert.

Miután 2007-ben alábbhagytak az izraeliek és a palesztinok közötti erőszakos cselekmények, az út közelében lakó palesztinok egy csoportja azzal a beadvánnyal fordult a legfelsőbb bírósághoz, hogy tegye lehetővé az út használatát a palesztinoknak is. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a tilalom hátrányosan megkülönbözteti a palesztinokat, és arra kötelezte a hadsereget, hogy engedélyezze a használatát mindenkinek. Hasztalan volt a hadseregnek az az érve, hogy az izraeliek ellen merényletet elkövető palesztinok az úton gyorsan el tudnak menekülni valamelyik palesztin településre.

A hadsereg szóvivője pénteken bejelentette, hogy maradéktalanul eleget tettek a bírósági határozatnak. Palesztinok és izraeli emberjogi szervezetek azonban azt állítják, hogy a hadsereg nem teljesen tett eleget a határozatnak, mert egy kilenc (más forrás szerint 15) kilométeres szakaszt még mindig szögesdrót övez, és a főútba csatlakozó, Rámalláhba vagy Jeruzsálembe – tehát a legnagyobb városokba – vezető alsóbb rendű utakon még mindig ellenőrzőpont van, amelynél ellenőrzik a palesztin autók forgalmát.

Az Izraeli Polgárjogi Szövetség nevű szervezet szerint palesztinok csak két ponton hajthatnak rá az autóútra, és négyen le arról. A szövetség szóvivője, Melani Taketman elmondta: a legfelsőbb bírósági határozat a palesztinok helyváltoztatási jogával kapcsolatban általános megfogalmazásra szorítkozik, és ezáltal szabad kezet ad a hadseregnek az ítélet értelmezésében.

Az út megnyitása nem kevés tiltakozást váltott ki az izraeli társadalomból is, attól tartván, hogy ismét támadások érik az autósokat. Három nyugalmazott izraeli tábornok bejelentette pénteken a katonai rádióban, hogy fellebbeznek a bírósági határozat ellen, mert szerintük az út feletti ellenőrzésnek kizárólag a hadseregnél kell maradnia.

Címkékjog