Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hűség, hazafiság, fegyelem

Szöveg: Kátai Róbert szds. |  2010. május 28. 12:04

A Magyar Honvédelem Napjára emlékeztek a koszovói Pec/Pejë városában, a Villaggio Italia tábor alakulóterén. Az MH KFOR Kontingens állománya mellett az ünnepi állománygyűlésen megjelentek magas rangú meghívott vendégek is, hogy együtt emlékezzenek a múlt hőseire és számot vessenek a jelen eredményeivel, a jövő lehetőségeivel.

A honvédelemen napjára emlékezni sorakoztak fel a magyar katonák a Villaggio Italia tábor alakuló terén május 21-én. Az ünnepi állománygyűlés az előírt forgatókönyv szerint a csapatzászló és az elöljáró fogadásával kezdődött. A Magyar Köztársaság Pristinában akkreditált nagykövetének, Imecs Zoltán úrnak, a kontingens parancsnokhelyettese, Magos Péter őrnagy jelentett. Az ünnepi állománygyűlésen megjelent Davide Di Bartolo ezredes, a Többnemzeti Harccsoport- Nyugat (Multinational Battle Group-West, MNBG-W) parancsnoka, Nicola Mallardi ezredes, az olasz nemzeti támogató elem parancsnoka, Pallagi Imre rendőr ezredes, a Koszovóban szolgáló magyar rendőrök nemzeti rangidőse, Ernest Anzelj alezredes, az MNBG-W parancsnokhelyettese, Boczák Attila alezredes, az MNBG-W logisztikai és személyügyi főnöke, valamint Agim Koci úr, Dakovica/Gjakovë alpolgármestere.

1595902544
 

A Himnusz elhangzása után Szabó Csaba főhadnagy ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy „a honvédelem nemzeti ügyünk. A magyar honvédelem ünnepe a honvédség legszebb ősi és hősi hagyományára épül. Hűség, hazafiaság, fegyelmezettség, becsület, bizalom, ambíció és tettvágy. Ez az örökség, amelyet az elődöktől a ma katonája kapott. Emlékezünk a régmúlt idők honvédő harcaira, tisztelgünk a nagy személyiségek előtt éppúgy, mint a mára már névtelenné lett katonák, a hont életük árán is megvédő harcosok emléke, áldozata előtt."

Ünnepi beszédében Szabó főhadnagy beszélt arról is, hogy az ünnep nem csak emlékezésre ad lehetőséget, de alkalom arra is, hogy számot vessünk az elért eredményeinkkel és a még előttünk álló feladatokkal.

„Magyarországnak ma is szüksége van a haza fegyveres védelmét vállaló, arra minden tekintetben képes és kész katonákra. Erre a feladatra csak olyan emberek alkalmasak, akik szellemileg, lelkileg és fizikailag felkészültek, mesterei szakmájuknak, amit készek a hon védelme szolgálatába állítani. Akik hivatásuknak tekintik a katonai életpályát. Akik képesek áldozatot vállalni, és feldolgozni a sikereket és az esetleges kudarcokat."

1595902545
 

A köszöntőt követően határozatok és parancsok ismertetésére került sor. A Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere által adományozott elismeréseket Imecs Zoltán nagykövet adta át. A honvédelem napja alkalmából az MH KFOR Kontingens parancsnoka, Cseklán István őrnagy kontingensparancsnoki elismeréseket, emléklapokat adott át.

A honvédelem napja alkalmából május 17-én rendezett sportverseny helyezettjei is az állománygyűlés keretében vehették át okleveleiket, amelyeket Agim Koci, Dakovica/Gjakovë alpolgármestere és Pallagi Imre rendőr ezredes, a Koszovóban szolgáló magyar rendőrök nemzeti rangidőse adott át.
Cseklán őrnagy megköszönve a nagykövet kontingens érdekében tett diplomáciai tevékenységét emléklapot adott Imecs Zoltán úr részére. A fejlesztési feladatokban végzett segítségét és együttműködését megköszönve emléklapot adott Agim Koci úrnak. A katonai szervezet érdekében tett munkájukat megköszönve emléklapot adott át Davide Di Bartolo ezredesnek, Nicola Mallardi ezredesnek, Gianluca Ricca századosnak, d’Aiello Nicolino zászlósnak és Novizio Antonio őrmesternek. A kontingens érdekében tett rendészeti tevékenységét elismerve emléklapot adott Pallagi Imre rendőr ezredesnek. Az MH KFOR Kontingens érdekében végzett munkájukat elismerve, megköszönve emléktárgyat adott át Boczák Attila alezredesnek, Takács Gábor alezredesnek és Kovács Pál mk. őrnagynak. Az ünnepség végén felcsendült a Szózat, majd a kontingens csapatzászlaja visszakerült megőrzési helyére.
Az ünnepi sorakozót állófogadás zárta.

1595902545