Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyorssegély Dande Ghori lakóinak

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. május 28. 11:41

A Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) és az afgán kormányerők által a közelmúltban végrehajtott műveleteknek köszönhetően az afganisztáni Baghlan tartomány Dande Ghori járása újra a kormányerők ellenőrzése alá került. A magyar katonák a legrászorultabbak megsegítésére osztottak gyorssegélyt.

Közvetlenül a műveletek után dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnoka és Megtért István alezredes, az MH Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) parancsnoka tárgyalást folytatott az Afgán 3. Zászlóalj parancsnokával és a járás vezetőivel a műveletek befejeztével kialakult helyzetről. Tájékozódtak az elszenvedett károkról, a lakosságot érintő gondokról, a felmerülő igényekről, valamint az azonnali segítségnyújtás lehetőségeiről.

Két településről Arab Taparól és Jownawról nagy számban menekültek el családok.

A helyi vezetőkkel folytatott megbeszélések után – a szükségletek és lehetőségek ismeretében – a következő napon, május 23-án a legrászorultabbak megsegítésére osztottak a magyarok gyorssegélyt. Az alapvető élelmiszerből álló 80 csomag összesen meghaladta a 4 tonnát. Az MH PRT képviselőjét, Tóth Attila századost (LIASION TEAM parancsok) mindkét településen a helyi közösség vezetői fogadták.

Az elmúlt időszak biztonsági helyzete nem tette lehetővé komolyabb beruházások, fejlesztések végrehajtását Dande Ghori járásban. A helyi lakosok és mi magunk is bizakodunk, hogy a kormányerők ellenőrzése mellett talán majd most lehetőség lesz ezekre is.

 

Fotó: Dr. Toperczer István alez.