Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rádiók az EUPOL magyar rendőreitől

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. május 28. 11:27

A Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők Északi Regionális Parancsnokságának (RCN) alárendeltségében szolgáló MH PRT-val közösen teljesítik kötelességüket az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumtól delegált EUPOL (European Union Police Mission in Afghanistan) állományába tartozó magyar rendőrök Pol-e-Khomriban.

Fő feladatuk az afgán rendőrség kiképzése és mentorálása.

Ennek jegyében került sor arra a találkozóra, melyen Mohamed Safari, Pol-e-Khomri polgármestere és Naseer Ahmad Kahzad, a helyi Katasztrófavédelmi Tanács (Anti-disaster Committee) vezetője fogadta Kondás Tibor őrnagyot, Czene Zsolt hadnagyot. A találkozó célja volt – az amerikai segélyszervezet (USAID) képviselőivel közösen – koordinálni a májusi esőzések nyomán lezúduló árvíz és földcsuszamlás okozta károk mentési és kárenyhítési munkálatait.

A polgármester elismerően szólt az afgán rendőrség munkájáról, méltatva ezzel az őket kiképző

magyar rendőröket is.

Május 22-én az EUPOL magyar képviselői az MH PRT CIMIC-csoportjával közösen tervezték meg és hajtották végre azt a feladatot mellyel a Deh-e-Salah járás rendőrkapitányság részére juttattak el ruhákat és törölközőket.

Május 23-én a Tartományi Műveleti Koordinációs Központon keresztül (OCC-P), az IRM készletéből adományoztak 80 darab Motorola rádiót, tartalék akkumulátorokkal és a hozzájuk tartozó töltőkkel, hogy segítsék Baghlan-i-Jadid és Dande Ghori járás rendőreinek munkáját. A magyar rendőrökhöz érkezett felkérést követően a közeljövőben tervezik a tartományi kormányzó személyi védelmét ellátó Afgán Nemzeti Rendőrség (ANP) rendőreinek Motorola rádiókkal történő felszerelést is.

A magyar rendőrök együttműködése nem csupán a magyar katonákkal példaértékű az afgán műveleti területen, de munkájukról, elhivatottságukról és rendkívül magas szintű szakmaiságukról minden közreműködő fél a legnagyobb elismeréssel beszél.