Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem anyámasszony katonái!

Szöveg: Révész Renáta |  2010. május 28. 11:08

Leesett az álla a debreceni Gábor Dénes Szakközépiskola és Kollégium diákjainak, amikor hat társuk a helyi katonákkal közösen tartott harcászati bemutatót a katonái pályát népszerűsítő önkormányzati nap keretében. A rendezvénynek az is külön apropót jelentett, hogy jövő tanévtől Debrecenben két középiskola is bevezeti a Katonai alapismeretek oktatását.

A rendezvény – melynek fővédnökségét Kósa Lajos Debrecen polgármester vállalta – egyben az iskola KatonaSuli programjának megnyitója is volt, hiszen a Gábor Dénesben szeptembertől választható közismereti tantárgy lesz a Katonai alapismeretek.

1595902542
Igaz, a diákoknak már eddig is szinte mindennapi kapcsolata volt a katonákkal, hiszen iskolájuk éppen a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár laktanyája mellett áll. De nem csupán az ablakból kinézve láthatnak katonát, hanem rendszeresen vesznek részt különböző laktanya-látogatásokon, sőt az érdeklődő fiatalok – fakultáció keretében – már eddig is tanulhattak honvédelmi ismereteket. Talán ennek is köszönhető, hogy a maguk a diákok fordultak az iskola vezetőségéhez, hogy tegyék lehetővé a Katonai alapismeretek választható érettségi tantárgyként történő bevezetését. A jelentkezők száma pedig önmagáért beszél.

– A 9. évfolyamból 37 fő máris írásban kérte, hogy ősztől felvehesse a tantárgyat. De a 10. évfolyamosok közül is 18-an szeretnék tanulni a Katonai alapismereteket, ők gyorsított tanterv keretében, két év alatt sajátítják el a szükséges ismereteket. Így aki akar, az akár érettségizhet is belőle. – tudtuk meg Berkecz Gábor kollégiumvezetőtől.

Természetesen a középiskolások érdeklődését is jóval könnyebb felkelteni a gyakorlatban is használható tudással, főleg ha azt nem csupán az iskolapadban lehet elsajátítani. A debreceni Víg-Kend Majorban megrendezett eseményen a srácok láthattak fegyverzettechnikai bemutatót, megismerkedhettek a felderítő katonák felszerelésével. Ám megtudhatták azt is, mi történik egy missziós áteresztő ponton, ha merénylők támadása éri a katonák állomáshelyét, hogyan vizsgálják át a beérkező járműveket, vagy hogyan óvják a védett személyeket.

1595902542
 

Ezt a nap folyamán Halász D. János, Debrecen oktatási ügyekért felelős alpolgármestere saját bőrén is megtapasztalta, ugyanis amikor megérkezett a rendezvényre, a katonák fegyverropogás közepette „mentették meg" őt és gépkocsivezetőjét a közelben meglapuló „terroristák" támadásától.

1595902542
Az alpolgármester ezután külön kiemelte, miért fontosak az olyan kezdeményezések, amelyek jobban megismertetik a fiatalokat a katonák életével, a honvédelmi ismeretekkel.

– A közelmúltban vettem részt Krakkóban egy konferencián, amelyet az iskolai erőszak témakörében rendeztek. Itt pozitív példaként hoztam fel a KatonaSuli programot, mely a városunkban már most is jól működik. De egyébként is nagy az érdeklődés: a jövő tanévtől városunkban a Gábor Dénes mellett egy másik szakközépiskola is bevezeti a Katonai alapismeretek tantárgyat – tudtuk meg az alpolgármestertől.

A tantárgy népszerűsítéséhez kétségtelenül hozzájárult az a bemutató is, amire hat diák és a dandár katonái közösen vállalkoztak. A közelharc bemutatót a diáktársak szájtátva nézték, és óriási tapssal jutalmazták azt a rendkívüli erőfeszítést, amellyel a fél tucat srác felkészült.

– A felkészítés nagyon komoly volt, két héten keresztül tatamin, majd szabadtéren gyakoroltak. A felszereléseket és a bemutatókon használt eszközöket természetesen mind a Bocskai Lövészdandár biztosította számukra – mondta el Nyíri Sándor őrnagy, aki Bacsa Emőke főtörzsőrmesterrel együtt készítette fel a hat fiatalt a bemutatóra, amelyen a katonák és a fiúk cserepeket törtek, lőttek, és közelharcot is bemutattak. A festett arcú egyenruhások közül a laikus szemlélő nehezen tudta kiválasztani, melyikük a profi és ki a diák, legfeljebb az adhatott némi támpontot, hogy utóbbiaknak 1-2 centivel hosszabb a haja.

1595902542
A kiképzők és az iskola vezetése később szintén büszkén gratuláltak a kiképzetteknek, akik hétvégére rögtön meghívást kaptak egy ifjúsági rendezvényre, ahol szintén megmutathatják frissen szerzett tudásukat. Közülük vannak, akik már most eldöntötték, hogy katonák lesznek, ám akik még nem ennyire határozottak, azok is állítják: „mindenképp benne van a pakliban ez is".

Berkecz Gábor kollégiumvezető, a rendezvény szervezője azt is elárulta nekünk, hogy a bemutató egyik szereplőjének még honvédelmi miniszter is van a családjában: egyik diákjuk ugyanis Veres Péter ükunokája. A leszármazott teljesítményét pedig valószínűleg még a neves rokon is elismeréssel nézte volna.

1595902542
 

1595902543
 

Fotók: Révész Renáta