Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Versenyek a honvédelem napján

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. május 28. 10:41

Ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg az MH PRT katonái Buda 1849. május 21-i visszafoglalásáról. A Magyar Honvédelem Napja alkalmából Tóth István őrnagy az „Év katonája” kitüntető címben részesült. Dupcsik József zászlós a tiszthelyettesei szolgálati jel II. fokozatát, míg Urbán József szakaszvezető a legénységi szolgálati jel II. fokozatát vehette át.

Az elismerések után Grócz Dénes alezredes az MH PRT személyügyi főnöke mondott köszöntőt.

1595902540
„A magyar forradalom és szabadságharc csillaga kétségtelenül ezen a napon ragyogott a legfényesebben…" – emelte ki Grócz alezredes május 21. jelentőségét.

Dr. Boldizsár Gábor ezredes az MH PRT parancsnoka ünnepi gondolataiban követendő példaként hangsúlyozta az 1848–49-es honvédek, nemzetünk jelképének – a budai várnak – visszavételére indított ostrom során mutatott hősiességét.

A neves napot sportrendezvényekkel, és főzőversennyel ünnepeltük meg. A tábor legerősebb embere az emberfeletti teljesítményt nyújtó, EUPOL kötelékében szolgáló Czene Zsolt rendőr hadnagy lett. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság „Hortobágy" bevetési egységének „fia" nem véletlenül kapta a Leonidász vagy spártai becenevet! Az ezüstérmet az FP század kiválósága, Szíjártó Jenő törzsőrmester nyakába akaszthattuk, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára az amerikai egészségügyi csoport tagja, Joseph Jeanette orvos őrnagy állhatott fel.

1595902540
 

A kispályás focicsata trófeáját hosszabbításban a logisztikai szakasz hódította el döntőbeli montenegrói ellenfelétől, és a harmadik

1595902541
helyezett FP század elől.

A főzőverseny egyértelmű győztesei a táborlakók lettek. A montenegrói, horvát, magyar és amerikai csapatok egyaránt kitettek magukért. Ennek eredményeként kiadós vacsorával vendégeltek meg minden önkéntes „zsűritagot", aki meglátogatta főzőhelyüket. Magyar pincepörkölt és paprikás krumpli, horvát babgulyás, montenegrói és amerikai nemzeti ételek hívogatták az éhes katonákat.

Köszönet illeti Kolozsvári György zászlós, az MH PRT vezénylőzászlósa által vezetett szervezőket, akik lebonyolították a Challange Day+2 elnevezésű rendezvény valamennyi versenyszámát.

A nap végén Pintér Mihály ezredes, protestáns tábori lelkész tartott megemlékezést a hősöknek emelt emlékhelyen, ahol gyertyát gyújtottunk az életüket hazánkért és szabadságunkért áldozó katonaelődeink emlékére.

Az elismerésben részesülteknek ezúton is gratulálunk, további szolgálatukhoz kívánunk erőt, egészséget és katonaszerencsét!

1595902541
1595902541