Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO főtitkár megköszönte Szekeres Imre munkáját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 28. 13:26

Levélben mondott köszönetet Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára Szekeres Imre leköszönő honvédelmi miniszternek. A levélben a főtitkár kiemelte, hogy amíg Szekeres Imre volt a honvédelmi miniszter, Magyarország értékes hozzájárulást tett számos, a NATO napirendjén szereplő védelmi és biztonsági kérdésben.

A főtitkár külön szólt Magyarország afganisztáni szerepvállalásáról, megjegyezve, hogy a tartományi újjáépítési csoport (PRT) munkája igen értékes, hasonlóan a kabuli és mazari sharif-i Mi-17 Légi Kiképző Csoport munkájához. A NATO vezetése ugyancsak nagy megbecsüléssel tekint a koszovói szerepvállalás iránti kitartó elkötelezettségre – tette hozzá.
A védelmi képességeket illetően Magyarország aktív szerepvállalásával hozzájárult a NATO Stratégiai Légiszállító Képesség kezdeményezés megvalósításához, valamint az Egészségügyi Kiválósági Központ megalakításához is – sorolta a főtitkár.

A NATO főtitkára levele végén reményét fejezte ki, hogy az új kormány felméri, milyen fontos, hogy sikeres legyen a HIP Helikopter Kezdeményezés, és megtalálja a módját, hogy támogassa azt – mind Afganisztánban, mind pedig hosszabb távon.

Kedves Imre,

Honvédelmi miniszteri megbízatásod végén szeretném megköszönni hozzájárulásodat és személyes elkötelezettségedet, amelyet egy olyan időszakban tanúsítottál, amely a Szövetség számára jelentős műveleti és átalakítási tevékenységgel járt.

Vezetéseddel Magyarország értékes hozzájárulást tett számos, a NATO napirendjén szereplő védelmi és biztonsági kérdésben.

Hazád folyamatos elkötelezettségét a Szövetség műveletei iránt nagyra értékeltük, különösen Magyarország afganisztáni szerepvállalását. A magyar vezetésű, Baghlan tartományban, Pol-e-Khomri-ban található Tartományi Újjáépítési Csoport munkája igen értékes, hasonlóan a kabuli és mazar-e-sharif-i Mi-17 Légi Kiképző Csoport munkájához. Ugyancsak nagy megbecsüléssel tekintünk Magyarország KFOR szerepvállalás iránti kitartó elkötelezettségére.

A védelmi képességeket illetően, Magyarország fontos hozzájárulást tett aktív szerepvállalásával a NATO Stratégiai Légiszállító Képesség kezdeményezés megvalósításában, valamint az Egészségügyi Kiválósági Központ megalakításával.

Szintén örömmel tekintek arra a szemléletmódra, ahogy Magyarország a reform és transzformáció szükségességét kezelte, és azokra az erőfeszítésekre, amelyek biztosították, hogy Magyarország védelmi erői és képességei bevethetőek és fenntarthatóak legyenek a NATO misszióinak mindegyikében. Remélem, hogy az új kormány felméri, milyen fontos, hogy sikeres legyen a HIP Helikopter Kezdeményezés és megtalálja a módját, hogy támogassa azt, mind Afganisztánban, mind pedig hosszabb távon.

Jövőbeni feladataidhoz sok sikert kívánok.

Tisztelettel:

Anders Fogh Rasmussen

1595902546