Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Részt vesz a líbiai ellenzék küldöttsége a NATO nagyköveti ülésén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 13. 8:09

Részt vesz a NATO-tagországok állandó brüsszeli nagyköveteinek július 13-i, szerdai találkozóján a líbiai ellenzék küldöttsége – erősítette meg a szövetség szóvivője kedden Brüsszelben. A bengázi küldöttséget Mahmúd Dzsibril, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács második embere vezeti majd, és – európai uniós források szerint – a delegációt José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke, továbbá Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam és kormányfői tanácsának elnöke is fogadja.

Oana Lungescu NATO-szóvivő megerősítette, hogy az észak-atlanti szövetség központjában a líbiaiak külön megbeszélést folytatnak Anders Fogh Rasmussen főtitkárral is.

Rasmussen a múlt héten maga jelentette be a találkozót. Jelezte: annak fő célja, hogy ismertessék egymással álláspontjukat a Líbiában uralkodó helyzetről.

Keddi sajtótájékoztatóján Lungescu megismételte azt is: a NATO folytatja a civilek védelmét szolgáló akcióját Líbiában.

Egyúttal reményét fejezet ki, hogy a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató katonai erők mielőbb felhagynak a polgári személyek elleni erőszakkal.

Egy másik szövetségi illetékes ugyanakkor jelezte: nem zárható ki, hogy a NATO az iszlám szent hónapjában, az idén augusztusra eső ramadán idején is folytatja az ENSZ-felhatalmazás alapján indított támadásait.