Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pénzügyi szaktevékenység – műveleti területen

Szöveg: Babos Sándor főhadnagy |  2011. július 13. 9:12

A katonai pénzügy egyike azoknak a meghatározó szakterületeknek, amely nélkül elképzelhetetlen a mindennapi élet. A szakemberek nap mint nap biztosítják a személyi állomány ellátását, az objektumok működését. Az összehangolt munkának köszönhetően a katonák megbízható háttér mellett végezhetik mindennapi tevékenységüket nemzetközi környezetben is.

A békefenntartói és válságkezelői feladatokat ellátó állomány folyamatos pénzügyi támogatása komoly kihívás és nagy felelősség. Az UNFICYP SECTOR 4 kontingens szerves részét képezi a logisztikai részlegen belül a pénzügyi tiszt, amely beosztást – tekintettel a speciális szakfeladatokra – a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal által delegált tiszt tölti be.

A műveleti területen végzett pénzügyi és számviteli munka – függetlenül a Magyarországtól való távolságtól – megköveteli a törvényességet, precizitást, hatékonyságot. Az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (UNFICYP) magyar kontingensének gazdálkodása összhangban van az államháztartásról szóló törvénnyel, valamint a jogszabály végrehajtására vonatkozó kormányrendelet, és a Honvédelmi Minisztérium központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló HM utasítás előírásaival.

A személyi állomány járandóságát tekintve mind a kontingens tagjai, mind pedig az egyéni beosztást betöltők minden esetben időben, és az előírásoknak megfelelően kapják meg devizaellátmányukat, továbbá az ENSZ által biztosított daily allowance-t, amelynek biztosítása az UNFICYP SECTOR 4 szlovák nemzetiségű pénzügyi tisztjével együttműködve jut el a személyi állományhoz.

A pénzügyi tiszt nem szolgálati jellegű, de a személyi állományt érintő pénzügyi feladatokat is végez Cipruson. Különösen igaz ez a korábban az UNFICYP kötelékében szolgált katonák egy részére, akik rendelkeztek még ciprusi fonttal. Tekintettel arra, hogy Ciprus 2008. január 1-jén bevezette az eurót, így a korábbi törvényes fizetőeszközt, a ciprusi fontot kizárólag a Ciprusi Nemzeti Bankban lehet beváltani.

Természetesen a műveleti területen végzett pénzügyi és számviteli szaktevékenység nem lehetne sikeres a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal Nemzetközi Igazgatóság, Nemzetközi Gazdálkodás Támogató és Pénzügyi Ellátó Osztály munkatársainak hatékony segítsége nélkül.