Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első nap egy katona életében

Szöveg: Dr. Láda Mónika főhadnagy |  2011. június 11. 8:58

Huszonnyolc éves, nőtlen és 2011. június 7-től katona, azaz ekkor öltötte magára először a Magyar Honvédség egyenruháját. Nagy Tibor Milán honvéd, bár több civil szakképesítéssel rendelkezik, mégis úgy döntött, katona lesz. Így került Szentendrére, az MH Központi Kiképző Bázisra, ahol a bevonulás részeként szerződést kötött és ettől a naptól szerződéses katonaként teljesít szolgálatot a Magyar Honvédség rendszerében.

Most egy háromhónapos alapkiképzés vár rá Szentendrén, majd szeptembertől az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj állományában fog szolgálatot teljesíteni lövész beosztásban. Milán, illetve most már Nagy honvéd elmondta, hogy először a különleges műveleti zászlóalj állományába tervezték, mert mindig szerette volna kipróbálni az ejtőernyősugrást. A gerince miatt azonban nem felelt meg az orvosi vizsgálaton.

129 fő vonult be június 7-én a szentendrei kiképző bázisra. Az újoncok izgatott várakozással tekintettek a nagy nap elé. Eddig csak a toborzó irodákkal volt kapcsolatuk, az ő szakmai irányításukkal jutottak el a bevonulásig. Hosszú út vezetett idáig, hiszen katonának elsősorban azokat a jelentkezőket várják, akik büntetlen előéletűek és kifogástalan egészségügyi, fizikai és pszichológiai állapotban vannak. Ennek eredményeként a MH Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság illetékességi területéről 91 fő bevonulását sikerült lebonyolítani.

A bevonuláson részt vett Farkas Imre ezredes, a MH KMHP parancsnoka, aki elmondta, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan jó színvonalon hajtották végre a bevonulást mind a katonai szervezetek, mind a hadkiegészítő parancsnokságok. „Úgy gondolom, hogy azok a fiatalok kerültek be a rendszerbe, akik képesek voltak a követelményeknek a legjobban megfelelni és a legalkalmasabbak arra, hogy a katonai pályára lépjenek. Remélem hogy a most bevonuló fiatalok közül a Magyar Honvédség szervezetén belül sokukkal évek múlva is találkozhatunk és hosszú távra tervezik pályafutásukat a Magyar Honvédség kötelékében" – tájékoztatott a parancsnok.

Az „egynapos katonáknak" legkésőbb 12 óráig kellett beérkezniük. Egy rövid okmányellenőrzés után találkoztak a katonai szervezetek képviselőivel, akik előkészítették azokat a szerződéseket, amelyek aláírása után a Magyar Honvédség szerződéses katonájává váltak. Ezt követően megtörtént a beöltöztetés, első alkalommal húzták magukra a terepszínű gyakorlót. Az első közös „katonai" ebéd elfogyasztása után orvosi vizsgálaton kellett átesniük, ahol azt ellenőrizték, hogy terhelhetőek-e a fiatalok. Ez nagyon fontos vizsgálat az előttük álló három hónapos alapkiképzés miatt, ahol nemcsak a katonai alapismereteket kell elsajátítaniuk, hanem a fizikai állóképességüket is fejleszteni kell.


 Fotó: A szerző felvételei