Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rivális fegyveresek harcolnak egy líbiai laktanyáért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 14. 15:26

Rivális fegyveres csoportok harcolnak Líbiában egy fontos laktanya birtoklásáért, és a kormányzat eddig sikertelenül próbálkozott meg a lecsendesítésükkel. Az összecsapások négy napja kezdődtek a Tripolitól 50 kilométerre nyugatra, Závíja és Varsefana között a főút mellett épült laktanyáért, amely korábban Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fiának az elit alakulatai használtak.

A főként kézi fegyverekkel, de rakétavetőkkel is vívott harcok több halálos áldozatot követeltek. Orvosok szerint csak szombaton heten vesztették életüket. Az ország ideiglenes vezetője, Musztafa Abdel-Dzsalíl a rivális települések „véneihez" fordult segítségért, és november 13-án, vasárnap délután be is jelentette, hogy ellenőrzés alá vonták a helyzetet, de a lövöldözés a beszéde alatt is folytatódott.

Abdel-Dzsalíl közölte, hogy a kormány funkcióit betöltő Átmeneti Nemzeti Tanács bizottságot hozott létre, amely foglalkozni fog mindkét fél panaszaival. A politikus az összecsapások résztvevőit felelőtlenül viselkedő fiataloknak nevezte. Elismerte ugyanakkor, hogy a harcosok lefegyverzése nem fog gyorsan menni.

Kadhafi október 20-i halála óta több kisebb-nagyobb összecsapás is volt a fegyverekkel telezsúfolt Líbiában. Tripoliban például egy kórháznál volt lövöldözés, amelyben egy ember meghalt. A főváros lakói azért is panaszkodnak, mert az ország más részeiből érkezett harcosok elsőrangú ingatlanokat foglaltak le maguknak több helyen is, beleértve egy tengerparti zárt lakóparkot.

Címkékrakéta