Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama: a világ elutasítja Irán atomprogramját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 14. 16:39

A nemzetközi közösség egységes az iráni nukleáris tervekkel szemben – jelentette ki november 13-án, vasárnap Barack Obama amerikai elnök.

A politikus Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) kétnapos honolului csúcstalálkozójának végeztével tartott sajtóértekezletén közölte: az Egyesült Államok a következő hetekben konzultál Moszkvával és Pekinggel arról, hogy milyen eszközökkel folytassák a Teheránra történő nyomásgyakorlást.

Obama kifejtette, hogy amikor 2009-ben hivatalba lépett, a világ megosztott volt az iráni atomprogram megítélésében. „Most a világ egységes, miközben Irán elszigetelt" – mondta. Egyúttal üdvözölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) alig egy hete nyilvánosságra hozott jelentését, amelyben megállapította, hogy Irán olyan kutatásokat és kísérleteket is végzett titokban, amelyeknek egyetlen célja lehet: az atomfegyver kifejlesztése.

A nyugati országok szerint a jelentés igazolja, hogy Irán ellen újabb szankciókat kell bevezetni, Kína és Oroszország viszont ellenzi ezt.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken követelte, hogy Teherán a következő napokban reagáljon a NAÜ-jelentésre. Irán korábban elutasította a dokumentumban szereplő állításokat.

Izraeli tisztségviselők a jelentés kiadását megelőző napokban azt latolgatták, hogy az országnak megelőző csapást kellene mérnie az iráni nukleáris létesítményekre. Az ENSZ 2007 óta négy alkalommal szabott ki gazdasági és pénzügyi büntetőintézkedéseket Iránra. A nyugatiak – az Egyesült Államok és az EU – pedig a világszervezetéinél is súlyosabb különszankciókkal sújtották Teheránt.

Obama vasárnap kijelentette, hogy ezek a lépések „hatalmas sebet" ejtenek Iránon. Az elnök viszont nem szólt arról, hogy Washington katonai akciót fontolgatna Teherán ellen arra az esetre, ha folytatná nukleáris programját. Sokat sejtetően hozzátette azonban, hogy Washington semmilyen lehetőséget nem zár ki. Mint mondta, egy nukleáris fegyverekkel rendelkező Irán veszélyt jelentene nemcsak a régióra, de az Egyesült Államokra nézve is.