Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanások és őrizetbe vételek a bangladesi fővárosban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 18. 17:01

Robbanások történtek és több ellenzéki aktivistát letartóztattak május 17-én, csütörtökön Banglades fővárosában, Dakkában, miközben az ellenzéki erők szövetsége újabb általános sztrájkot indított, tiltakozásul 33 vezetőjük bebörtönzése ellen.

Híradások szerint a Dakkában végrehajtott néhány kisebb robbantásban senki sem sebesült meg. Az iskolák és az üzletek zárva maradtak a fővárosban, de a sztrájk a dél-ázsiai ország több más nagyvárosában is zavarokat okozott csütörtökön.

Egy bíróság szerdán elutasította azt a kérelmet, hogy helyezze szabad lábra a bangladesi ellenzék 18 párti szövetségének 33 vezetőjét, akiket azzal vádolnak, hogy bűnrészesek a múlt havi kormányellenes sztrájk idején történt gyújtogatásban. A gyanúsítottak között egykori miniszterek mellett ott van a Haleda Zia volt kormányfő vezette Bangladesi Nemzeti Párt (BNP) főtitkára is.

Az ellenzék azt hangoztatja, hogy politikai szándékkal keverték őket gyanúba, hogy elfojtsák az erősödő ellenzéki mozgalmat.

Az UNB bangladesi hírügynökség jelentése szerint a rendőrség legalább 17 ellenzéki aktivistát vett őrizetbe csütörtökön. Az aktivisták Elias Alinak, a BNP egyik szervező titkárának áprilisi eltűnése miatt tüntettek, azzal vádolva a Sejk Haszina Vazed vezette kormányt és a titkosszolgálatokat, hogy közük van az ellenzéki politikus eltűnéséhez.

Az eset óta drámaian kiéleződtek a belpolitikai feszültségek Bangladesben.

Emberi jogi csoportok szerint az országban idén legkevesebb 22 személy tűnt el, s ezzel több mint ötvenre emelkedett a 2010 óta eltűntek száma. Az áldozatok többsége politikus volt. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, valamint az Amnesty International és a Human Rights Watch amerikai központú emberi jogi szervezet egyaránt sürgette a dakkai kormányt, hogy vizsgálja ki az eltűnéseket.

Clinton május elején járt a világ egyik legszegényebb – s az utóbbi hetekben politikai felfordulással fenyegetett – országában. Személyében 2003 óta először kereste fel amerikai külügyminiszter a dél-ázsiai országot.