Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Román fregatt segít a líbiai menekülőknek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 15. 14:24

A Líbiával szemben elrendelt fegyverembargó betartásán őrködő Ferdinánd király romániai fregatt segítséget nyújtott mintegy 150 afrikai menekültnek, akik hajón hagyták el Miszrátát – jelentette be május 14-én, szombaton a bukaresti védelmi minisztérium. A kisméretű polgári hajón, amelyen afrikai bevándorlók utaztak, közöttük tíz nő és tizenöt gyermek, május 9-én hagyta el Miszráta líbiai kikötővárost, de motorhiba és vízbeszivárgás miatt az a veszély fenyegette, hogy Tripolitól mintegy 100 mérföldnyire elsüllyed – áll a tárca közleményében.

Péntekre virradóra a román katonák segítettek a bevándorlóknak megjavítani a motort, vizet, élelmiszert osztottak az utasoknak és üzemanyagot is adtak, hogy folytatni tudják az utat. A közleményben nem szerepelt a hajó úti célja.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának pénteki becslése szerint eddig mintegy 1200 Líbiából menekült ember veszítette életét a Földközi-tengerben.

A főbiztosság ismételten figyelmeztette a térségben állomásozó hadihajókat, hogy a Líbiát elhagyó valamennyi hajónak szüksége lehet segítségre, mivel többségében túlterheltek és rossz állapotban vannak.

Az elmúlt hetekben a líbiai háború elől menekülő bevándorlók ezrei – többségükben afrikaiak – érkeztek hajóval Olaszországba.