Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A vietnami békefenntartók bajtársi találkozója

Szöveg: Vámosi János nyugállományú alezredes |  2011. május 15. 13:21

Bajtársi emlékező találkozót rendezett a vietnami békefenntartók harmadik kontingensének parancsnoksága a közelmúltban Budapesten, a Honvéd Kulturális Központban. A rendezvényen részt vett a Magyar–Vietnami Baráti Társaság (MVBT) elnöke, dr. Botz László (képünkön) is. A találkozót Lajos Imre nyugállományú ezredes, a harmadik kontingens bajtársi körének elnöke nyitotta meg. Az összejövetelt egyébként a háború befejezésének, Vietnam egyesítésének, és a közel két és fél évig tartó békefenntartó misszió befejezésének 36. évfordulója alkalmából rendezték.

A találkozó résztvevői megemlékeztek a hosszú évekig tartó, sok szenvedéssel járó, s jelentős emberáldozatokat követelő vietnami háborúról, az azt lezáró békeszerződésről, és Magyarország szerepéről a békefenntartásban. Mint ismert, hazánk katonái is részt vettek a lengyel, az indonéz, a kanadai, illetve az iráni békefenntartókkal együtt a dél-vietnami ellenőrző-felügyelő bizottsági tevékenységében. Az ő szolgálatuk hozta meg a vietnami békét, s jöhetett létre az 1954 óta kettészakított Vietnam egyesítése.

A harmadik kontingens elnöke a beszédében szólt azokról, akik egészségügyi vagy más ok miatt nem tudtak jelen lenni a bajtársi találkozón.

A résztvevők egyperces néma felállással emlékeztek meg az előző évi találkozó óta elhunyt bajtársakról; Németh Józsefről, dr. Simonyi Ernőről, Szalai Györgyről, valamint az előző kontingensek két tagjáról; Jelenits Józsefről és Vári Sándorról.

Lajos Imre ezt követően szólt az évek óta kitűnően működő MVBT-ről, melynek nevében lényegében benne van a szervezet legfontosabb célja: a két ország barátságának az ápolása, annak elmélyítése. Ennek kapcsán az elnök kiemelte, hogy a vietnami emberek úgy a hazájukban, mint a Magyarországon élők minden hivatalos vagy formális találkozás alkalmával hálájukat és köszönetüket fejezik ki a magyaroknak támogatásunkért, s szeretettel gondolnak a magyar békefenntartó katonák tevékenységére, a misszióban való részvételünkre.

Ugyancsak ez a baráti gesztus tapasztalható a Vietnamban rendezett ünnepségeken is, hisz az elmúlt évek kiemelkedő rendezvényein kétszer kapott a Vietnami Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság magyar tagozatából 5–5 fő meghívást az ottani rendezvényekre. 

Végezetül Lajos Imre áttekintette az elmúlt évnek az MVBT-vel együtt szervezett rendezvényeit, majd Botz László, az MVBT elnöke üdvözölte a jelen lévő vietnami békefenntartókat, bajtársakat.