Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüntetők közé lőttek a szíriai biztonsági erők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 15. 12:18

A szíriai biztonsági erők egy szemtanú szerint automata fegyverekből nyitottak tüzet tüntetőkre május 14-én, szombaton a libanoni határ közelében fekvő Tell-Kalahban, és legalább négy embert megöltek. A szemtanú elmondta, hogy a rendfenntartó erők szombat reggel körbezárták Tell-Kalahot, és támadásukban a halálos áldozatok mellett számosan megsebesültek.

1595918717
A szemtanú szerint a sortűzben hárman haltak meg, a negyedik áldozat egy libanoni kórházi illetékes szerint Szíriából való elmenekülése után, az észak-libanoni Kobbajatban halt bele mellsebébe.

Előzőleg pénteken sok ezren tüntettek Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen a Homsztól nyugatra fekvő városban.

Szíriában pénteken öt embert lőttek le tiltakozók ellen nagy számban kivezényelt katonák – közölte szombaton egy emberi jogi aktivista.

A megtorlások miatt szombaton több mint ötszáz szíriai – többségükben nők és gyermekek – menekült a szomszédos észak-libanoni Vádi Háled faluba. A menekülők között többet golyó sebesített meg, és legkevesebb öt embert libanoni kórházakba szállítottak.

Rámi Abder-Rahmán, a Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának elnöke közölte, hogy folytatódik az ellenzéki aktivisták őrizetbe vétele. Pénteken őrizetbe vették Damaszkuszban Catherine Talli emberjogvédőt, szerdán pedig Váel Hamadát, Razan Zituna jogvédő férjét.

Címkékjog