Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A barack a kedvenc süteménye a mestercukrásznak

Szöveg: Szűcs László |  2011. május 15. 11:15

Mestercukrász címet szerzett áprilisban Lukács Péter, az MH Támogató Dandár közalkalmazottja, aki a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumának konyháján dolgozik cukrász-szakács beosztásban. Emellett pedig a Magyar Katonaszakács Válogatottnak is tagja.

Péter tavaly októberben kezdett el dolgozni az MH Támogató Dandárnál. Eleinte a Budaörsi úton található Petőfi-laktanya konyháján tevékenykedett, ám április elsejével átkerült a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumának konyhájára, ahol cukrász-szakács beosztást kapott. Amellett, hogy szakácsként és cukrászként is tevékenykedik, a kreatív munkában – azaz a menük és receptúrák elkészítésében, valamint a kalkulációk feldolgozásában – is segíti a konyhafőnököt.

Annak ellenére, hogy csak néhány hónapja dolgozik a Magyar Honvédségnél, a 28 éves fiatalember már több éve kapcsolatban áll a sereggel, legalábbis a Magyar Katonaszakács Válogatottal, amelynek 2007 óta tagja. „Annak idején még civilként kerültem be a csapatba, amelynek nagyon örültem" – mondta, s megtudtuk tőle azt is, hogy a válogatott jelenleg hat tagból áll: a konyhafőnök mellett két-két hidegkonyhai és melegkonyhai szakács, valamint egy cukrász alkotja a csapatot.

Péter 2007 óta több sikert is elért a válogatott tagjaként, a 2008-as erfurti gasztronómiai olimpiáról egy hidegkonyhai ezüst és egy melegkonyhai bronzéremmel tért haza a csapat, majd ezt követően az összes magyarországi versenyen dobogós helyen végeztek. Tavaly, a luxemburgi világbajnokságon pedig mindkét kategóriában ezüstérmet szereztek, ezzel, pontrendszerben, maguk mögé utasították még az Amerikai Egyesült Államok katonacsapatát is, ami a szakmában nagy dicsőségnek számít.

A csapat már gőzerővel készül a 2012-es erfurti olimpiára, amely a következő nemzetközi megmérettetés lesz – árulta el Péter, hozzátéve összesen hét „versenyművet" kell összeállítaniuk: négy, egyenként háromfogásos menüsort, egy ötfogásos gálavacsorát, egy tradicionális, magyar konyhára jellemző menüt, valamint egy vegetáriánus-laktózmentes „vacsorát" is. Természetesen mindegyikben szerepelni fog egy-egy desszert is.

„A receptek nagy része már összeállt. A desszerteket én találtam ki, de természetesen a csapat döntött" – mondta Péter, aki szerint az már biztos, hogy a legközismertebb és egyik legnépszerűbb magyar édességet, a somlói galuskát bemutatják a szakácsolimpián. A „Somlói 2012" fantázianévvel illetett desszertnél egy teljesen újszerű tálalást alkalmaznak majd, de hogy pontosan miként készítik el, az pillanatnyilag hétpecsétes titok. Mindezt csak a verseny után hozzák nyilvánosságra.

Lukács Péter egyébként nemcsak arra büszke, hogy fiatal kora ellenére tagja lehet a Magyar Katonaszakács Válogatottnak, hanem arra is, hogy néhány héttel ezelőtt sikerült megszereznie a mestercukrász címet. Mint mondta, számára ez a szakma csúcsát jelenti. A címet egyébként az életút és a szakmai felkészültség után a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöksége és mesterbizottsága adományozza. Megszerezni azonban nem is olyan egyszerű. Három mester ajánlása kell hozzá, amit a mesterbizottság előtti beszélgetés követ, ezen mérik fel a jelölt szakmai felkészültségét. Ezt követően dönt a bizottság a mestercím megadásáról.

A jelöltnek természetesen a gyakorlatban is bizonyítania kell azt, hogy megérdemli a mester címet.

Ezúttal Lajosmizsén rendezték meg a mesterek vacsoráját, amelyre 320 vendéget hívtak. Minden jelöltnek – akik között voltak szakácsok, cukrászok is – be kellett mutatnia a saját mesterremekét. A cukrászoknak egy díszmunkát, három tányérdesszertet, valamint ötféle, egyenként nyolc-nyolc darabból álló aprósütemény kollekciót kellett elkészíteniük. Mindezek mellett a közönség számára prezentálni kellett egy ötfogásos gálavacsorát is, melyet desszert zárt.

Péter szerencsére hiba nélkül teljesítette az előírt feladatokat, így az ország egyik legfiatalabb cukrászmestere lett. „Megtisztelve érzem magam, hogy ilyen fiatalon kiérdemeltem a címet" – mondta, majd elárulta azt is, hogy neki melyik a kedvenc süteménye. A barack ősi erdélyi-magyar sütemény, amelynek receptjét egyik erdélyi kolléganőjétől szerezte meg. A sütemény két darab, zöldre és barackszínűre festett tésztafélgömbből áll, amelyet megforgatnak cukorban. Tölteléke pedig rumosdiós krém. Mint elárulta, a mai napig szívesen készíti el ezt a desszertet és természetesen szerepelt a mestervacsorára készített sütemények között is.

 
 

 
 Fotó: Lukács Péter archívuma