Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Románia megkezdte a MiG-21 Lancer vadászrepülőgépek kivonását a szolgálatból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 21. 12:41

A román légierő megkezdte az orosz gyártmányú, izraeli segítséggel felújított MiG-21 Lancer típusú vadászrepülőgépek kivonását a szolgálatból, az első három gép már „nyugdíjba vonult” a bákói légitámaszponton – tudatta január 20-án, pénteken az Aviatia Magazin román repülési szakportál.

A lap szerint tavaly ősszel lejárt a bákói Aerostar hadiipari cégnek a MiG-ek karbantartásáról szóló, a bukaresti védelmi minisztériummal kötött szerződése. A több mint 60 éve szolgálatban lévő, az 1990-es években a Lancer-program keretében korszerűsített vadászrepülőgépekről most leszerelik a kényesebb, illetve újrahasznosítható műszereket, és hosszú távú megőrzésre helyezik őket a 95-ös bákói légibázison.

A legfelsőbb védelmi tanács tavalyi döntése szerint a román légierőnél még használatban lévő MiG-21 Lancerek szolgálati ideje idén májusban jár le. Arról lapértesülések szintjén sem szivárgott ki semmilyen információ, hogy Románia értékesíteni próbálná, vagy adományként adná tovább még működő MiG-21-eseit erre esetleg igényt tartó országoknak, de az Aviatia Magazin szerint Románia csak a Lancer-programban végrehajtott korszerűsítés nélkül engedhetné át ezeket a harci gépeket Ukrajnának.

A MiG-21-esek kivonása után a román légierő a Portugáliából már beszerzett, illetve a Norvégiából rövidesen megérkező, használt F-16-os amerikai gyártmányú harci gépekkel fogja légterének védelmét biztosítani, amelyhez – különösen az ukrajnai háború kezdete óta – hathatós nemzetközi támogatást is kap NATO-szövetségeseitől.

Az utóbbi két évtizedben több mint húsz MiG-21-es hajtott végre kényszerleszállást, vagy zuhant le Romániában. Amikor tavaly márciusban egy MiG-21 Lancer lezuhanása nyolc katona életébe kerülő kettős balesetet okozott, mert a pilóta felkutatására indult mentőhelikopter is lezuhant, a román védelmi tárca néhány hétre felfüggesztette a MiG-21-esek használatát, azóta azonban ismét repülnek, mert nélkülük a román légierőnek nincs elég gépe a járőrözéshez.

A bukaresti védelmi tárca szerint Romániának legalább három, egyenként 16 többcélú harci gépből álló repülőrajra van szüksége légtere védelméhez. Eddig 17 használt (új hajtóművel és elektronikával, korszerű fegyverzettel felszerelt) F-16-os Fighting Falcont sikerült beszereznie Portugáliától. Románia tavaly novemberben írt alá szerződést Norvégiával további 32 használt F-16-os harci repülőgép beszerzéséről.

Az első felújított norvég F-16-osok várhatóan év végén érkeznek meg Romániába.