Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Sajnos a világ nem lett biztonságosabb tavaly”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 15. 10:41

Az Afganisztánban, Szomáliában és más válságövezetekben elhúzódó konfliktusok következtében tavaly rekordszámú menekült nem tudott visszatérni otthonába – derül ki az ENSZ menekültügyi szervezetének friss jelentéséből. A menekültek közül több milliónyian már legalább öt éve élnek hazájuktól távol. A többség valamelyik szomszédos állam területén talált ideiglenes otthonra.

2009-ben mindössze 251 ezer menekült tért haza; ez a legalacsonyabb szám 1990 óta – emelik ki a ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szakemberei. A szervezet 2009-ben összesen 15,2 millió menekültet tartott számon a világon. Közülük 2,9 millió volt afgán, 1,8 millió iraki, 680 ezer pedig szomáliai.

A 15,2 millió menekült magában foglalja a palesztinokat is, akiknek a száma 4,8 millió; velük azonban nem az UNHCR, hanem az ENSZ egy külön szervezete foglalkozik.

A menekülteken kívül külön kategóriában tartja számon az UNHCR a hontalanokat (ezek száma 27,1 millió) és a menedékkérőket (983 ezer). A három kategória így összesen 43,3 millió személyt takar; ez a szám 1,3 millióval haladja meg a 2008-ban feljegyzett értéket.

Míg 2008-ban 275 ezer afgán menekült térhetett vissza hazájába, tavaly ez csak 57 600 embernek sikerült.

A Hindukus mentén fekvő országban változatlanul túl veszélyes a helyzet; sem házak, sem alapvető szolgáltatások nem állnak a hazatérők rendelkezésére ahhoz, hogy új életet kezdhessenek.

„Sajnos, a világ nem lett biztonságosabb tavaly" – jelentette ki Volker Türk, az UNHCR illetékese. Mint rámutatott, Pakisztánban az erőszak vagy Irakban a bizonytalanság nem változott, és továbbra is kényes a helyzet Szomáliában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Jemenben és a Közép-afrikai Köztársaságban.

António Guterres, az UNHCR élén álló főbiztos szerint a világ nagy konfliktusai – Afganisztánban, Szomáliában, Kongóban – nem kecsegtetnek semmiféle reménnyel a megoldást illetően. Más konfliktusok pedig, amelyek tavalyelőtt még lezárulni látszottak, vagy a megoldás felé haladtak, mint például Dárfúr, zsákutcába jutottak – fogalmazott a portugál főbiztos.

1595903155