Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sárkányok hátán lapátoltak a táborozók

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dánielné Csiszár Nóra |  2020. augusztus 17. 10:52

Siltes sapka, kulacs, váltóruha és mentőmellény – ezek voltak a legfontosabb kellékei a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred honvéd gyermektábor augusztus 13-án zajlott agárdi kirándulásának.

20200816_sarkanyhajo (11)

Az említett felszerelések a csemeték vízre szállásához szükségeltettek, hiszen a minap a 35 főből álló fiatal legénység sárkányhajóval „szelte a habokat”. A csoport számára a felszerelést és a sárkányhajózáshoz elengedhetetlen ismereteket a Velencei-tavi Hajózási Társaság biztosította.

Hely bőven volt, mivel a két csónak mindösszesen húsz plusz egy főt képes befogadni. Mint azt az agárdi kikötőben a gyermektábor programvezetője, Bánhalminé Simon Katalin hadnagy kiemelte, a kicsik részéről egyáltalán nem mutatkozott fenntartás a sárkányhajóval szemben, sokan már azzal is tisztában voltak, hogy a hajó orrában annak haladásakor dobos üti a ritmust és úgy stabil a szerkezet, ha mindenki a fedélzet szélén ül. A vízre szállást követően mindkét csónakban egy-egy, a személyzethez tartozó kormányos vigyázott az evezős csapatra, miközben a túlparti – vagyis a pákozdi - Szúnyog-szigetet „vették célba”.

20200816_sarkanyhajo (8)

A 11 éves, sárkányhajó-rajongó Kormos Balázsnak ez volt a második ilyen túrája, ám - társaihoz hasonlóan - ő is alig várta, hogy kifussanak a kikötőből a kenuszerű, dél-kínai hagyományra visszavezethető, sárkányfejű hajók.

Az evezős túra során a gyerekek a Velencei-tó nádasával, a helyben őshonos madárvilággal is megismerkedhettek, de a program részeként a pákozdi Katonai Emlékparkba (KEMPP) is ellátogattak. A vizes programon túl lézerharcos játékkal is játszhattak. Agárdra a délután folyamán sétahajóval tértek vissza, ahol a kirándulók mozgalmas napjukat az Akváriumházban tett látogatással zárták.

20200816_sarkanyhajo (6)