Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sarkozy a terrrorizmus ellen

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. augusztus 22. 8:31

Nicolas Sarkozy francia elnök eltökéltségét hangsúlyozta a “terrorizmus elleni harc folytatására” Washington oldalán azután, hogy keddre virradóra tíz francia katona elesett a tálibokkal vívott csatában Afganisztánban.

Nicolas Sarkozy, aki áprilisban azzal fejezte ki az Egyesült Államoknak nyújtott támogatását, hogy 700 újabb katonát küldött Afganisztánba, a Kabul melletti véres összecsapások során elszenvedett veszteség után azonnal bejelentette: kedd este Afganisztánba utazik, hogy Franciaország támogatásáról biztosítsa a francia katonákat.

“Elszántságom változatlan. Franciaország eltökélt a terrorizmus ellen, a demokráciáért és a szabadságért vívott harc folytatására" – jelentette ki Sarkozy. – “Az ügy igazságos, Franciaország és hadsereg becsületbeli kérdése, hogy harcoljon érte" – tette hozzá.

Az államfő, aki egyben a hadsereg főparancsnoka is, megerősítette, hogy tíz francia katona halt meg és huszonegy megsebesült. Francia katonai források szerint a francia hadsereg most szenvedte el egy nap alatt a legsúlyosabb veszteséget az 1983-ban Bejrútban elkövetett merénylet óta, amelyben 58 ejtőernyős halt meg.

A keddre virradóra elszenvedett veszteség az első azóta, hogy Nicolas Sarkozy francia elnöknek a bukaresti NATO-csúcson tett bejelentése után megerősítették a közép-ázsiai országban szolgáló francia kontingenst. A lépést hevesen bírálta az ellenzék, amely szerint az afganisztáni csapaterősítés növeli annak a kockázatát, hogy Franciaország belesodródik egy kudarcra ítélt háborúba, és csak a George Bush amerikai elnök barátjának tartott francia államfő Amerika-barátságának a jele.