Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Segítség a nyomorban élőknek

Szöveg: Dánielné Vígh Krisztina |  2009. február 22. 17:44

Nagy szegénységben élő családok életén próbált könnyíteni a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) a dahanai Ghory településen. Több családból érkeztek rokkantak egy lábbal, egy kézzel vagy éppen eldeformálódott végtagokkal, sok helyi asszony pedig nem volt idősebb 50-55 évesnél, de látszott rajtuk, hogy a mozgás is nehéz nekik.

Az Afganisztánban élő emberek szervezete életkörülményeik miatt hamarabb megöregszik, mint nekünk, európai embereknek. Rohamosan romló egészségügyi állapotuk családjuk eltartását is nagyban veszélyezteti.

1595884227
 

A magyar katonáktól 165 élelmiszercsomagot kaptak a rászorulók, melyekben 2,5 kg rizs, 8 kg liszt, 2 l. olaj, 1 kg cukor, 1,5 kg csicseriborsó, 2 kg bab és 0,3 kg tea volt. Ezeket a csomagokat a CIMIC csoport Afganisztánban szerzi be helyi vállalkozóktól. A családok egy-egy takarót is kaptak a csomagok mellé, melyek Magyarországról érkeztek a legutóbbi segélyszállítmánnyal. Az élelmiszerek és takarók átadására a kormányzóság udvarán került sor, a rászoruló családok listája alapján, remekül szervezett formában.

Talán kevésnek tűnik ez a segítség, de akik most kaptak ezekből a csomagokból, azoknak rengeteget jelent a mindennapokban. A télnek vége van Afganisztánban, a családok megkezdték a földjeiket megmunkálni, de betakarítanivaló csak hónapok múlva lesz, ezért az élelmiszercsomagok a tavalyról maradt tartalékkal együtt talán segítenek, és így senki sem fog éhezni a következő betakarításig.

1595884228