Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Senki nem akar jó embert játszani

Műsorajánló: Mennyire változtatta meg Gera Marina színművész életét a Nemzetközi Emmy-díj? – erre is választ keres a Fokozott képhatás, a honvedelem.hu új podcastje

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Schöff Gergely |  2024. július 19. 15:00

Hogy lehet embernek maradni vagy túlélni egy kegyetlen történelmi korban? Mitől magasodik ki egy alakítás a nemzetközi viszonylatban? Kiknek szól egy Gulág-film? Mit lehet kezdeni a világhír után? Szász Attila rendező Örök tél című, 2018-ban bemutatott történelmi játékfilmje kapcsán Gera Marina, Nemzetközi Emmy-díjas és Jászai Mari-díjas színésznővel beszélgettünk a Fokozott képhatás című podcast új adásában.

Az Örök tél című film a túlélés története, de emellett ugyanennyire a belső hit, az elvehetetlen hit és az anyaság filmje is – vélekedik Gera Marina színésznő, aki az 1944-ben, a szovjetek által kényszermunkatáborba hurcolt sváb asszony, Irén megformálásért elnyerte a legjobb színésznőnek járó Nemzetközi Emmy-díjat 2019 novemberében. A filmsztár felidézte azt is, hogy dédnagyapja szovjet hadifogságba esett a második világháború idején, a dédnagyanyjához írt leveleit pedig többször elolvasta, amikor a szerepre készült. Ugyanakkor nem akart játékfilmeket nézni, de riportokat, amelyek főleg nőkkel készültek, gyakran nézett, és olvasta Havasi János a Lánykák, az idő eljárt című, a film forgatókönyvének alapjául szolgáló kötetét is.

Gera Marina arról is beszélt a Fokozott képhatás új epizódjában, hogy method acting módszerrel építette fel a karaktert magában, de nem nyúlna minden filmnél a Sztanyiszlavszkij orosz színész-rendező által kifejlesztett színészmódszerhez. Senki nem akar jó embereket játszani, vallja a színésznő, aki úgy látja, azt volt a legnehezebb elérnie, hogy megszokja: Irénnek gyermeke van és mélyen vallásos hit jellemzi.

20240613_Fokozott_kephatas_podcast_Gera_Marina_SG_001

A hiánypótló televíziós játékfilm szerinte utat talált a magyar közönséghez, páratlanul jól fogadták a hazai és nemzetközi fesztiválokon, de még most is sok külföldi nézőtől kap levelet. „Törökországból, Angliából és az Egyesült Államokból, de még Indiából is jönnek levelek” – részletezte, kiemelve: igyekszik válaszolni a megkeresésekre, éppúgy, mint ahogyan a kedvenc színésznőinek maga is szokott írni. És hogy mi köze Pápai Joci előadóművésznek vagy egy elfelejtett népdalnak az Örök tél sikeréhez? Vágyik-e még az Oscar-díjra, amelyről kislányként álmodott? Kit fog játszani A holló felemelkedése című, nagyszabású Hunyadi-sorozatban? És miért sajátította el a kamera mögötti létezés szakmai rejtelmeit? Az egyórás adásban – többek között – ezekről is szó esik.

A július 20-án, szombattól elérhető interjút az adást szerkesztő Navarrai Mészáros Márton, a honvedelem.hu újságíró-szerkesztője készíti. A beszélgetés YouTube- és Spotify-csatornáinkon is látható és hallható.

Kapcsolódó cikkek