Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Seselj továbbra is ártatlannak tartja magát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 13. 7:10

Majdnem egy év után folytatódott a volt Jugoszlávia területen elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken a szerb radikális Vojislav Seselj pere. A hágai eljárást tanúkihallgatással folytatták, de nem a nyilvánosság előtt: a pert egyebek között a tanúk megfélemlítésével kapcsolatos aggodalmak miatt függesztették fel tavaly februárban.

Seseljt összesen tizenöt vádpontban, 1991-1994 között Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban elkövetett háborús
bűnökkel vádolják, köztük gyilkossággal, embertelen bánásmóddal, emberek üldözésével, erőszakos kitelepítéssel és vagyontárgyak (köztük egyházi épületek) elpusztításával.

A törvényszék még ősszel bejelentette, intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy hatékony védelmet biztosítson a tanúknak. Ennek bizonyítéka volt a zárt ajtók mögötti meghallgatás.

A per során – a sajtó kiszivárogtatása szerint – korábban néhány tanú szavahihetőségét is kétségbe vonták.

Ezzel kapcsolatban kedden nyilvánosságra került az is, hogy hat tanú úgy döntött: az eddigi tervekkel ellentétben nem a vádat, hanem a védelmet kívánja segíteni vallomásával.

Seseljt egyébként tavaly egy másik perben tizenöt hónapnyi börtönre ítélték, mert védett tanúk nevének és adatainak kiadását engedélyezte egy könyvben.

Vojislav Seselj, aki börtönéből is politizál, arra kérte a törvényszéket, hogy a Szerb Radikális Párt nevében megszólalhasson a közelgő szerbiai regionális választások kampányában. Mint mondta, a legerősebb ellenzéki pártnak és neki személyesen is nagyon fontos, hogy a választóközönség megismerje politikai nézeteit.

A politikust életfogytiglani büntetés fenyegeti. Õ maga azonban többször nyilatkozott arról, hogy nem tartja magát bűnösnek az ellene felhozott vádakban. Hét évvel ezelőtt mindazonáltal önként jelentkezett a törvényszéken, hogy részt vehessen a felelősségre vonását célzó eljárásban.