Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres fáklyázás

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2023. április 20. 10:31

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár két H145M többfeladatú katonai helikopterrel sikeresen hajtotta végre az úgynevezett flare-dobást a tatárszentgyörgyi lőtér légterében, április 19-én. Magyar pilóták most először dobtak infracsapdákat H145M-ös helikopterekről.

Új képességekkel bővült a Magyar Honvédség légiflottája: az MH Kiss József 86. Helikopterdandár állománya sikeresen hajtotta végre a Blue Target 2023 elnevezésű gyakorlat keretében az infracsapdadobást a Magyar Honvédség tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtere feletti légtérben, április 19-én. A gyakorlat végrehajtásáért két darab H145M többfeladatú katonai helikopter felelt: az egyik hat végrehajtási feladat során infracsapdát szórt, a másik – a katonai sajtó közreműködésével – a légtérből dokumentálta a látványos fényjelenséget.

Az infravörös önirányítású légiharc-rakéták megtévesztését demonstráló tesztfeladat elsődleges célja szakmai volt: a szolnoki „hajózók” az úgynevezett flare-dobásokat szerették volna dokumentálni, amelyeket a következő időszakban kielemeznek.

RT1_5109

Az infracsapda olyan pirotechnikai eszköz, amely az indító járműről kilőve meggyullad és néhány másodpercig rendkívül magas hőmérsékleten, a védett eszköznél erősebb infravörös sugárzást kibocsátva ég. A helikopterek egyik önvédelmi rendszerének alappillére az infrairányítású rakéták ellen használatos önvédelmi berendezése, amely alapvetően olyan ellenséges tevékenység alatt álló műveleti területen nyújthat segítséget, ahol irányított rakétákkal vehetik célba a katonai légijárművet.

A mostani volt az első alkalom, amikor magyar pilóták H145M helikopterekkel tesztelték az infravezérlésű rakéták esetén hatásos elterelő védelmet jelentő infracsapdákat.

A tatárszentgyörgyi tesztgyakorlat megfelelő óvintézkedések – többek között a honvédségi mentőszolgálat és tűzoltóság jelenlétében – mellett zajlott.