Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres honvédelmi családi nap

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Horváth Sztaniszláv, Pintér Ákos |  2024. május 28. 15:17

Színes programokkal és látványos bemutatókkal ünnepelte a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség a magyar honvédelem napját május utolsó hétvégéjén, amelyre közel tízezer érdeklődő látogatott el.

Színes programokkal és látványos bemutatókkal ünnepelte a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség a magyar honvédelem napját május utolsó hétvégéjén, amelyre közel tízezer érdeklődő látogatott el. Az eseményt dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, felidézve, hogy 1849. május 21-én foglalta vissza az akkoriban „nemzeti egységben, a semmiből megszületett" magyar haderő Buda várát az osztrák seregektől és a 175 évvel ezelőtti történelmi esemény előtt tisztelegve tartják 1992 óta minden évben a honvédelem napját. Kajári Ferenc altábornagy kiemelte, hogy a veszélyek korában különösen fontos, hogy egy felkészült és a legkorszerűbb haditechnikai eszközökkel rendelkező honvédség álljon a haza szolgálatában, a rendezvényen pedig azt kívánják bemutatni, hogyan tudják a feladatokat teljesíteni, hiszen a magyar katonák a haza szolgálatára, Magyarország biztonságának és szuverenitásának védelmére esküdtek fel és minden kihívásra készen állnak. Az eseményen egyaránt gondoltak kicsikre és nagyokra.

A rendezvény megnyitóját követően a sportolni vágyók Rubint Réka alakreform tornájával indíthatták a napot. A Nehru parton a honvédség alakulatai mutatták be képességeiket. Megismerkedhettek a látogatók a különleges műveleti katonák eszközeivel és felszereléseivel, az MH Egészségügyi Központ sátránál kvíz kérdések által tudhattak meg többet az egészségmegőrzésről, a sportolni vágyók az MH Sportszázad katonáival tehették próbára ügyességüket. Volt bombakeresés a tűzszerészeknél, huszár bemutató, felpróbálható felszerelések, a műszaki katonák által zacskózott ivóvíz, de katonai akadálypálya, airsoft lövészet és harckocsi gokart is. Akinek a szárazföld kevésnek bizonyult, az a vízen megtekinthette az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred AM31 aknamentesítő hajóját, annak minden szegletét bejárva, a legénységgel beszélgetve pedig igazi élménybeszámolót is kaphatott.

20240525_Bálna - Honvédelemnapja_PAKO_ (37 of 48)

A Bálna Honvédelmi Központban bárki kipróbálhatta magát a két szintes falmászó falon, vagy ugorhatott ejtőernyős módon a felső szintről. Aki csapatban szeret játszani, szereti az izgalmas kihívásokat, az többedmagával a szabadulószoba rejtelmeivel nézhetett szembe, történelmi vonatkozásban. A tüzér teremben a múlt elevenedett meg, de a jövő high-tech technikái is bemutatkoztak: Gripen szimulátor, robotika, pilóta nélküli repülők, VR világ. A nagyszínpadon mindeközben beszélgetések során tudhattak meg többet a látogatók a katonai hivatásról, a katonai pályáról és lehetőségekről, a Honvéd Kadét Programról és a tisztképzésről, valamint szárazföldnél és légierőben szolgálók mindennapjairól, a szünetekben pedig katonazenekarok szórakoztatták a közönséget.

Kapcsolódó cikkek
20240525_Bálna - Honvédelemnapja_PAKO_ index

A honvédelem ünnepén…

2024. május 25. 20:47