Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közösséget építenének a sport köré

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Pintér Ákos |  2024. május 28. 16:37

„Azt szeretnénk, ha a versenysportokon túlmenően minél több honfitársunkhoz juttathatnánk el a sport üzenetét, és a sporton keresztül szélesebb rétegeket tudnánk megszólítani” – fogalmazott dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a fotóművészeti, grafikai és installációs alkotásokat váró Ezüstgerely Művészeti Pályázat sajtótájékoztatóján, a budapesti Hungarian Art & Business művészeti térben, május 28-án, kedden.

20240528_Habart_ezüstgerelysajtótájékoztató_PAKO_ (7 of 21)

A sportért felelős államtitkár beszédében kiemelte: az Ezüstgerely Művészeti Pályázat regisztrációs időszaka már megnyílt, a pályaműveket július 1-től október 30-ig lehet elektronikusan benyújtani. Mint elmondta, a sport és a művészet egyaránt a magyar egyetemes kultúra szerves részét képezi, a két terület összefűzésével pedig egy olyan társadalmi kört is meg lehet szólítani, amelyet a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó Sportért Felelős Államtitkárság és háttérszervezete, a Nemzeti Sportügynökség csupán a sporton keresztül talán nem tudna elérni. „Maga az Ezüstgerely Művészeti Pályázat több mint hatvanéves múltra tekint vissza, és ha csak néhány nevet szeretnék kiemelni az eddigi díjazottak közül, Kárpáti Rudolf hatszoros olimpiai bajnok kardvívó, Szepes Béla olimpiai ezüstérmes gerelyhajító vagy Gyulai István atléta, sportriporter és sportvezető neve mindenképpen eszembe jut” – ismertette.

Dr. Schmidt Ádám elmondta, hogy az Ezüstgerely Művészeti Pályázat 2023-ban újult meg, akkor a tavaly augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság került az amatőr és hivatásos fotósok fókuszába. A legsikeresebb negyven pályamunkát idén januárban és februárban, mintegy teljes hónapon keresztül, a budai Allee Bevásárlóközpont földszintjén, a Móricz Zsigmond körtér felőli bejáratnál lehetett megtekinteni. „A hozzánk eljutott információk alapján: több mint hétszázezer ember kereste fel az alkotásokból létrehozott ingyenes kiállítást, ami azt gondolom, több mint jó reklám a művészeknek és a magyar sportnak is” – részletezte.

Az Ezüstgerely Művészeti Pályázat idei témája a közösség ereje a sportban. „Egyrészt azért választottuk ezt a tematikát, mert arra szeretnénk ösztönözni a fiatalokat, hogy vegyenek részt a sport világában, mert olyan közösséghez tudnak tartozni, amely szerintünk egyedülálló és segíti az életben való eligazodásukat. Beszélhetünk csapartsportokról is, amelyek önmagukban erősítik a közösséghez tartozás érzetét, de a mi filozófiánk szerint az egyéni sportok mögött is mindig egy csapat áll” – fogalmazott az államtitkár, aki hozzátette: a pályázatra a páratlan években kizárólag fotókkal, a páros esztendőkben a fotóművészeti produktumok mellett alkalmazott művészeti alkotásokkal – grafikával és installációval – is lehet nevezni.

20240528_Habart_ezüstgerelysajtótájékoztató_PAKO_ (1 of 21)

A sportért felelős államtitkárság a kortárs művészeti közeg megszólaltatásának céljával szakmai partnernek felkérte a művészeti képzés és kutatás több kulcsintézményét, így a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a Magyar Képzőművészeti Egyetem, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete támogatja az elismerés újrapozicionálást, segíti a bírálóbizottság munkáját. Az Ezüstgerely Művészeti Pályázat tervezett eredményhirdetésére és díjátadójára az év utolsó hónapjában kerülhet sor. Az amatőr fotó kategória első helyezettje félmillió forintos, a professzionális fotós, valamint a grafikai és installációs mezőny legjobbja 1,2 millió forintos pénzjutalomban részesül.

20240528_Habart_ezüstgerelysajtótájékoztató_PAKO_ (15 of 21)

Kell egy csapat!

„Mivel a sport a kultúra része, szeretnénk közösséget építeni a sport köré. Egyre jobban felértékelődik, hogy valódi közösséghez tartozhatunk, nem csak virtuálishoz. A kulcsszó maga az élmény” – fogalmazott Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár a sajtótájékoztatót lezáró panelbeszélgetésen. „Mi azért csatlakoztunk a kiíráshoz, mert szeretnénk lehetőséget adni a hallgatóinknak, hogy kibontakoztathassák tehetségüket” – fejtette ki dr. Farkas Anna, a Magyar Képzőművészeti Egyetem adjunktusa. A tervezőgrafikus szerint az Ezüstgerely Művészeti Pályázat lehetőséget kínál az új technikák beemelésére.

Szalontai Ábel, a MOME egyetemi tanára szerint arra kell összpontosítani, hogy a sportot és a művészetet ne elválasszuk, hanem kapcsolatot teremtsünk közöttük. „Itt érdemes megemlíteni, hogy az egyetemünk saját sportegyesületet alapított a tavalyi évben” – tette hozzá, kiemelve, hogy a beérkező pályamunkák legjavát nem csak budapesti, hanem egyéb nagyvárosokban is érdemes bemutatni.

„Amikor Makovecz Imre és művésztársai harminckét évvel ezelőtt létrehozták a Magyar Művészeti Akadémiát, egyfajta holisztikus szemléletben gondolkodtak. A 2018-ban indított művészeti ösztöndíjprogramunkban száz fiatal és középgenerációs alkotó nyerhet három évre szóló havi ösztöndíjat, de ennél is fontosabb, hogy közösségben vehetnek részt” – ezt már Csáji László Koppány író, kulturális antropológus, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének igazgatója mondta. Hozzátette: reményei szerint a sport, a sportgondolkodás és egymás tisztelete az MMA-ösztöndíjasokat is inspirálni fogják.

Dr. Szolnoki József, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Média és Design Intézetének vezetője szerint a huszonéves fiatalok a digitális fordulat utáni „metakrízis” állapotában élnek, a sport és művészet összekapcsolásával foglalkozó pályázat lehetőséget teremthetne arra, hogy visszataláljanak önmagukhoz.

20240528_Habart_ezüstgerelysajtótájékoztató_PAKO_ (21 of 21)

Dinamikus vérátömlesztés

Németh Levente grafikusművész, aki a megújult arculatot leplezte le a sajtó munkatársainak, kiemelte: az Ezüstgerely Művészeti Pályázat „tetszhalott állapotából a tavalyi évben kezdett el újra mozogni, életre kelni.” Mint elmondta, a korábbi logó lecserélése helyet újrastrukturálta a vizuális megjelenítést, így a jelenlegi, a kubizmus és futurizmus elemkészletéből merítő logotípiát a gerelyhajítás lendülete határozza meg. „Mind a művészet, mind a sport keresi a saját identitását. Elég csak megnézni, hogy az idei párizsi olimpián az elsősorban a fiatalokat vonzó breaktánc, a falmászás és a szörf is olimpiai sportág lett. Éppen ezért fontos, hogy keressük azokat a pontokat, ahol a fiatalságot meg lehet szólítani” – szögezte le.