Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lánctalpa nincs, mégis leopárd

Újabb egy évre örökbe fogadta az állatkerti nagymacskákat a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. május 28. 17:47

„Köszönöm a Magyar Honvédség katonáinak és a Honvédelmi Minisztérium dolgozóinak, hogy idén is segítenek, így a leopárdokat újabb egy évre örökbe fogadjuk, és bízom benne, hogy ezt a hagyományt jövőre is folytatni fogjuk” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára május 28-án a Budapesti Állat- és Növénykertben, ahol a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium újabb egy évre örökbe fogadta a leopárdokat.

Ahogy Vargha Tamás az új támogatói oklevél átvételekor hangsúlyozta, a katonákat sok minden összeköti a leopárdokkal. „Büszkék vagyunk arra, hogy a Magyar Honvédség új harckocsijai Leopardok. Az sem véletlen, hogy erről az állatról kapták a nevüket, mert hasonlóképpen félelmetesek.” De a nagymacska és a harckocsi másban is hasonlít – legalábbis a Honvéd Kadét Programban résztvevő diákok szerint. Szabó Regina (Váci Szakképzési Centrum Madách Imre Technikum és Szakképző Iskola) szerint mindkettő erős, gyors, ütőképes és jó a rejtőzködő képessége is. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség egy évvel ezelőtt csatlakozott ahhoz a természetvédelmi törekvéshez, amely felhívja a figyelmet a világ egyik leggyorsabb és legveszélyeztetettebb ragadozójára, a perzsa leopárdra.

A Budapesti Állat- és Növénykert leopárd szülőpárjának, Akhumnak és Banunak az örökbefogadásával segítik a faj fennmaradását, az állatkertben folyó fajtamentő tenyésztési program folytatását. A perzsa leopárdból ugyanis mindössze 93 példány él a világon. „A leopárdra az erő, az elegáns megjelenés, a zord, ám fenséges külső, állhatatosság és koordináció a jellemző, csakúgy, mint a Magyar Honvédségre” – mondta dr. Sós Endre, az állatkert igazgatója, az „Állatvédelem és a honvédelmi nevelés kapcsolata” című programon résztvevő közel száz kadétnak, illetve a nyírteleki Kedvesház Kollégiumból érkezett diákoknak. A programban a fiatalok megismerkedhettek az állatvédelem alapvető szabályaival, különböző állatok hadtörténelemben játszott szerepével, és találkozhattak az állatkertben élő állatokkal is.

Az állatkerti foglalkozások után a Kedvesház Kollégium csoportja a Bálna Honvédelmi Központban megtekintette a „175 éves a Magyar Honvédség” című kiállítást, majd a gyerekek a Bálna Arénában lőttek, falat másztak és Lynx-gokartokkal versenyeztek.