Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttes válasz a 21. század kihívásaira

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Szabó Lajos |  2024. május 29. 6:47

„A honvédelmi ágazat válságkezelési és katasztrófavédelmi feladatrendszereinek aktuális kérdései” címmel tartottak ágazati konferenciát a Stefánia Palotában, május 28-án. A műhelymunka célja a társszervek együttműködésének elősegítése, az aktuális kérdések és feladatok megvitatása volt.

LALA2525

Dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, beszédében kiemelte, a cél a védelmi és biztonsági intézkedések összehangolása, Magyarország biztonságának fenntartása és fejlesztése, a természeti és civilizációs katasztrófákkal szembeni összehangolt felkészülés, valamint a válságkezelés hatékonyabbá tétele.

„A 21. század megváltozott biztonsági környezete összetett kihívásokat és fenyegetéseket hozott mindannyiunknak. Elég csak említenem a 2015-ben hazánkat is elért menekülthullámot, a koronavírus okozta járványügyi helyzetet, az orosz-ukrán konfliktus miatti háborús veszélyt, és az Izrael-Hamasz konfliktust. Magyarország a NATO elvárásainak megfelelően megkezdte a védelmi költségvetés jelentős emelését, a haderőfejlesztést, a védelmi és biztonsági szabályozás átfogó reformját” – ismertette az államtitkár, hozzátéve, megkezdődött a NATO válságkezelési rendszer átalakítása, ami magával vonja a magyar irányítás szükségszerű módosítását is.

Előadások sora mutatta be a válságkezelés területén zajló változásokat és a civil-katonai együttműködés kapcsolatrendszerét, köztük a nemzetgazdaság védelmét és a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer működési mechanizmusát. Ismertették a felújított honvédelmi, katasztrófavédelmi rendszerek technikai részleteit, és a települések önálló katasztrófavédelmi képességeit, valamint bemutatkozott a NATO Válságkezelési és Katasztrófavédelmi Kiválósági Központ is.