Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új vezető, töretlen elhivatottság

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Pintér Ákos |  2024. május 29. 8:47

„Ez egy olyan intézmény, amely életre szóló tartást ad, fegyelmezettek lesznek, alapvető katonai ismereteket sajátítanak el és olyan kapcsolatokra tesznek szert, amelyek egész életük során elkísérik önöket” – fogalmazott dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium állománygyűlésén, május 27-én. A rendezvényen iktatták be az intézmény új igazgatóját, Fekete András őrnagyot.

Dr. Böröndi Gábor beszédében emlékeztetett, ő maga is Kratochvilos növendék volt, az iskolás évek alatt tapasztalt összetartás és osztálytársi bajtársiasság miatt is örült, hogy 2008-ban elkezdődött egy folyamat, aminek eredményeként már tíz éve újra régi fényében tündököl a patinás kadétiskola. „Akik itt, szüleiktől távol nőnek fel, azok megtanulnak egymásban bízni és együtt dolgozni, és ez az összetartó erő életre szóló élmény” – fogalmazott a vezérezredes.

A Honvéd Vezérkar főnöke hangsúlyozta: a Magyar Honvédségnek ezen összetartó erő miatt számít fontos mérföldkőnek a tíz évvel ezelőtt újraindított kadétképzés: sok fiatal részesülhet hazafias nevelésben, amely a jövő erős honvédségének alapját képezi. A debreceni mintára egyre több intézményben indul el a kadétképzés, melynek eredményeként biztosítottnak látszik az elhivatott, képzett és hazafias szellemiségű utánpótlás.

Dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédében elmondta: a Honvédelmi Minisztérium tíz évvel ezelőtt vette át az iskola fenntartói feladatát, ezzel hosszú idő után jött létre újra katonai oktatást biztosító középiskola. „Tíz évnyi befektetett munka, tíz év kihívás hozta meg a ma ismert sikereinket, az egyre népszerűbb kadétképzést” – fogalmazott az államtitkár.

Fekete András őrnagy hangsúlyozta, az elmúlt tíz év eredményei annak köszönhetőek, hogy mindenki a maximumra törekedett és a legnagyobb célokat tűzte ki maga elé; ez pedig a jövőben sem lehet másképp. Az iskola továbbra is elkötelezett, hogy olyan fiatalok hagyják el négy év elteltével a falait, akik értik és átérzik a honvédelem fontosságát és a honvédelem ügyét. Hozzátette: mindezért közösen kell tennünk a legmagasabb színvonalon. „Tíz évvel ezelőtt arra törekedtünk, hogy ne csak nevében legyen honvéd középiskola a Kratochvil. Ezt sikerült elérnünk, és az a célunk, hogy ezt a jövőben is megtartsuk” – zárta gondolatait az intézményvezető.